İSTANBUL (İHA) - Diş çürükleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu. Yapılan çeşitli araştırmalarda, Türkiye'de 5 yaş ve üzerindekilerde diş çürüğü sıklığının yüzde 80 ile yüzde 100 arasında değiştiği saptandı.
Uzmanlara göre diş çürükleri, ağrı yapıp rahatsızlık vermelerinin yanı sıra, tüm vücudu etkileyen ciddi enfeksiyonlar için mikrop kaynağı da olabiliyor. Bu nedenle, çürüklerin oluşumunu engellemek çok önemli. Amerikan Pediatri Akademisi'nin verileri, bebeklerde diş çürüklerinin engellenmesi için florür kullanımının yarar ve zararlarını ortaya koyuyor.
Anne ve babanın ağız hijyeninin kötü olması, uykuya dalmadan önce biberonla meyve suyu veya süt içmek, 1 yaşını geçtikten sonra hala biberon veya anneyi emmek, içme sularında yetersiz florür olması, 3 haftadan uzun süre ile şurup kullanmak, doğuştan olan veya sonradan gelişen diş yapısı bozuklukları, sık sık atıştırmak ve abur cubur yemek, çok sık veya üst üste binmiş dişler ve 6 aylıktan erken diş çıkarmak, diş çürüklerinin oluşumu için risk faktörleri.
Peki diş çürüklerini engellemek için ne yapmak gerekiyor? Diş çürükleri, ağızda şeker artıkları kaldığında, çürük yapan mikropların diş yüzeyine yerleşip, orada asit yapması ile başlıyor. Bu asit dişin yapısına zarar veriyor ve çürükler oluşuyor. Bu nedenle, öncelikle mikropların ağza girmesini engellemek önem arz ediyor. Doğduğunda vücudunda hiç mikrop olmayan bebeğin mikroplarla tanışması, anne-babayla ortak kaşık kullanımı ve emziğin önce anne ağzına sonra kendisine verilmesiyle oluyor.
Bebeğin henüz dişi olmasa bile bu mikrop ağzına yerleşiyor ve diş çıktıktan sonra onu çürütüyor. Bu nedenle, bebeklerin dişlerini fırçalamaya ilk diş çıktıktan hemen sonra başlamak gerekiyor. Bebeği besledikten sonra bir çocuk fırçası ile ve macunsuz olarak günde 2-3 kere dişleri fırçalamak yeterli oluyor.
Bebeklerde diş çürüğünün en önemli sebebi, biberon ile uykuya dalmak. Ağızda kalan şeker artıkları, dişlerin çürümesi için tüm gece boyunca uygun ortam oluşturuyor. Bu nedenle, bebeğinizin bu alışkanlığı edinmesini mutlaka engellemelisiniz. Bebeğiniz çok fazla ve özellikle şekerli şeyler atıştırmamalı. Ayrıca, eğer içme suyunda yeterli florür yoksa, 6 aydan itibaren doktor kontrolünde florür ilaçları verilmeli.
Diş çürüklerini engelleyen florürü nasıl almamız gerektiğine gelince; vücuda alınan bu maddenin en önemli kaynağı içme suları. ABD'de, içme suları ihtiyaca göre florlanıyor. Türkiye'de ise bu uygulama mevcut değil. İstanbul'da şebeke suyunda, şişelenmiş suların çoğunda ve Türkiye'nin büyük bir bölümünde, içme sularında yeterli florür bulunmuyor. İçme sularında florür düzeyinin optimal dozunun alt sınırı 0.6 ppm'dir. Aileler içme sularındaki florür düzeyini kontrol etmeli, seviye bu sınırın altında ise çocuğa 6 aylıktan itibaren doktor kontrolünde florür verilmeli.
Şunu da belirtmek gerekir ki, fazla florürün vücuda bir zararı yok, fakat dişlerde kozmetik bir problem olan florozise sebep oluyor. Hafif floroziste dişlerde tebeşir gibi bir görüntü, ağır floroziste ise kahverengi lekelenmeler ortaya çıkıyor.
Diş macunlarının hemen hepsi florür içeriyor. İki yaşından küçük çocuklarda yutma kontrolü henüz gelişmediği için, yutulan diş macunları florozise neden olabiliyor. Bu nedenle 2 yaşın altında diş macunu kullanmamak, 2 yaştan büyüklerde ise sadece bezelye kadar macun kullanmak gerekiyor.
Uzmanlar, diş çürüğü tespit edildiğinde vakit geçirmeden bir pedodontiste, yani çocuk diş uzmanına başvurmanın şart olduğunu ifade ediyor.