Foça'da 'ege Denizi Balıkçılığı Ve Balıklarımız Çalıştayı' Başladı

Ege Üniversitesi, Foça Belediyesi ve İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği iş birliğinde düzenlenen Ege...

Ege Üniversitesi, Foça Belediyesi ve İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği iş birliğinde düzenlenen Ege Denizi Balıkçılığı ve Balıklarımız Çalıştayı açılış töreni ile başladı.

Foça Belediyesi sosyal tesislerinde saat: 10.00’da başlayan Çalıştay’ın açılış törenine; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Zafer Tosunoğlu, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, İzmir Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kemal Yılmaz, Muğla Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Osman Demirkol, Balıkesir Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kenan Çınar, ilgili bakanlıkların yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve balıkçılar katıldı.

Reklam
Reklam

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan, Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı H.Tuncay Kınacıgil, “İlerlemiş toplumlarda uygarlığın en önemli göstergesi sorunların çözüm yollarına yönelik olarak yagilpılan tartışmalardır. Günümüzde tartışma platformlarının yaratıldığı en önemli platformlardan bir tanesi de bu tip çalıştay’lardır” dedi.

Çalıştay kapmasında Ege Denizinde avcılık yapan paydaşlara yönelik olarak 4 ana madde belirlediklerini belirten Kınacıgil, “Çalıştayımızda Balıkçılık teknolojisinde ki gelişmeleri, yasa dışı avcılığı, balıkçı barınaklarını ve Su Ürünlerinde kooperatifleşmeyi masaya yatıracağız.Buradan elde edilecek sonuçların ülkemiz balıkçılığına yararlar getirmesini diliyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya,Yakın biz zamanda 1380 Sayılı Su Ürünleri ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununda değişiklik yapılacağını ve balıkçıların yeniden düzenlenecek olan kanunlar noktasında beklenti içinde olduğunu belirterek, "1380 Sayılı yasanın yeniden düzenlemesiyle ülkemizin kanayan yarası olan yasadışı avcılık sorununun sona ereceğine inanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Muhtelif bölgelerde konuşlu 55 Tane Balıkçı Barınağının yat limanına dönüştürüleceği yönünde çıkan söylentilere tepki gösteren Özkaya, şöyle konuştu: "Balıkçı barınakları balıkçılarımızın evidir. Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bizim gibi düşünüp bu noktada bize destek vermektedir.Balıkçılık camiamız sahipsiz değildir. Ülkemizde balıkçılığın bitirilmeye değil geliştirilmeye ihtiyacı vardır."

Üniversite, Sahil Güvenlik, Liman Başkanlığı, Kooperatifler ve Balıkçıların katılımı ile gerçekleştirilen panel, sempozyum,seminer ve çalıştay gibi faaliyetlerin Türk balıkçılık sektörüne ciddi ölçüde katkıda bulunduğunu ifade eden Özkaya, şöyle devam etti: "Bu tür faaliyetler ülke genelinde yaygınlaştırılıp daha sık yapılmalıdır. Çünkü biz ciddi sorunları olan bir sektörüz. Sorunların çözümü noktasında farklı branşlarda avcılık yapan balıkçılarımızı da asgari müştereklerde birleştirecek olan platformlarda bu tür faaliyetlerdir."

Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulmasından sonra Türk balıkçılık sektörüne yönelik olarak radikal kararlar alındığını sözlerine ekleyen Özkaya, "İlk bakışta görünmese de Genel Müdürlüğümüz sürdürebilir balıkçılık adına ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bunun en güzel örneği de denizlerimizde ki a baskısını azaltmak amacıyla uygulanan 'devlet desteğiyle teknelerin avcılıktan geri çekilmesi' projesidir. Gönüllülük esasıyla yürütülen bu proje sektörümüz adına devrim niteliği taşımaktadır. Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 60 bin denetim yaparak yasadışı olan 415 ton balığa,35 bin metre ağa ve 3 tane tekneye el koyması, Bakanlığın sektörümüzü ne kadar önemsediğinin göstergesidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özkaya, "Engellenmiş aşırı avcılık, iyeleşmiş stoklar, daha etkin kontrol, ağ'dan sofraya şeffaflık ve yönetimde söz sahibi paydaş dileğiyle çalıştay'ın hayırlara vesile olmasını diliyorum" diyerek, Çalıştay'ın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz