Ford, araba satın almamamız için çeşitli yöntemleri test ediyor!

Ford, Uber benzeri bir araç paylaşım servisi için bazı testler gerçekleştiriyor.

Devam etmekte olan CES’te dün Ford’un CEO’su Mark Fields ve Ürün Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Naj Rair sahne aldı. İkili, şirketin “ortak araç kullanımı” konusunda Londra, New York, Almanya ve Hindistan’da gerçekleştirdiği testlerden bahsetti.

Yapılan bazı testlerde, ABD’nin bazı şehirlerinde hizmet veren araç paylaşım servisi Car2Go gibi dakika bazlı kiralama yöntemleri denendi. Ayrıca Ford, Uber’in sunduğu araç paylaşım özelliği UberPool’daki gibi kayıtlı kullanıcıların istenilen yerden alma ve istenilen yere bırakma gibi taleplerde bulunabildiği bir araç paylaşım yöntemini de test ediyor. Hindistan’ın şehri Bangalor’da yapılan bir test ise kısmi sahipliğe benzer bir yöntem ile birden fazla kişinin bir aracı paylaşmasına imkan tanıyor. Bütün bu çalışmalar, Ford’un “akıllı mobilite girişimi”nin bir parçası.

Reklam
Reklam

Ford aynı zamanda, Dearborn, Michigan’da “Car Swap” adındaki bir uygulamayı da test ediyor. Car Swap, temel olarak ihtiyacınıza uygun bir araç bulmanıza yardım eden bir uygulama. Örneğin; büyük bir eşya taşımak istiyorsunuz, ancak aracınız buna uygun değil. Uygulama vasıtasıyla büyük bir araç bulup sahibiyle iletişime geçebiliyorsunuz. Araç sahibiyle anlaşma sağladıktan sonra da, işinizi halletmek için aracı kullanabiliyorsunuz.

Tabii ki, Ford gibi işi araç üretimi olan bir firmanın bu tarz işlere girişmesi kulağa mantıksız geliyor. Ancak, ortak araç kullanımının tüm dünyada hızla arttığı da bir gerçek. Özellikle, maddi tasarruf sağlaması açısından insanlar bu tarz uygulamalara oldukça sıcak bakıyor. Metropollerdeki nüfus yoğunluğu da dikkate alındığında, araç paylaşımının daha da yaygınlaşması mümkün görünüyor.

CES 2015 fuarında görenleri büyülemeyi başaran Mercedes’in sürücüsüz arabası Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion’ı görmek için tıklayın.

Anahtar Kelimeler: