Ford Otosan "yatırıma devam" kararı aldı

İSTANBUL (İHA) - Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, 2005 yılı sonunda rekorlar kırmayı hedeflediklerini belirterek, "Yeni yatırımımız 375 milyon dolar, toplam yatırımımız ise bin 575 milyar dolar olacak" dedi.

1998 yılında Kocaeli Fabrikası'nın temel atımını takip eden 7 yılda yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir yatırımla Ford'un Avrupa'daki ticari araç üretim üssü haline gelen Ford Otosan, yeni yatırımlarını açıkladı. Swissotel'de basın toplantısı düzenleyen Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, 2006 yılının Ford Otosan'ın yatırımlarına devam edeceği bir yıl olacağını ifade etti. Gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin bilgi veren Durak, "İhracata yönelik kapasite artırımları ve yeni ürün yatırımlarımız devam etmektedir. Kapasite artırımı yatırımlarımız arasında toplam 143 milyon dolar bedelle Kocaeli Fabrikası'nın yıllık üretim kapasitesinin 280 bin adete çıkarılması önemli bir gelişme. Buna ek olarak, yeni ürün yatırımlarımız da devam ediyor. Yeni Transit, Yeni Transit Connect ve Ford Cargo 6x4 damperli kamyon modeliyle ürün yelpazemizi genişletip yenileştiriyoruz. Ayrıca Transit için yeni bir dizel motor tasarımı ve bunun İnönü Fabrikası'nda Avrupa ve Türkiye için üretimi, Cargo için yeni motor çeşitleri tasarım ve üretimi olarak sıralanabilir. Bu çalışmalarımızın toplam yatırım bedeli ise 172 milyon dolar. Böylece toplam 315 milyon dolar yatırıma imza attık" dedi.

Reklam
Reklam

Turgay Durak, tüm bunlara bağlı olarak, yan sanayiinin 60 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmesini öngördüklerini ifade ederek, "Böylece yeni yatırımımız 375 milyon dolar, toplam yatırımımız ise bin 575 milyar dolar olacak" diye konuştu. 1998 yılından bu yana son derece hızlı bir gelişim gösterdiklerini ifade eden Ford Otosan Genel Müdürü Durak, "Bu zamana önemli başarılar sığdırdık; 3 yıldır üst üste Avrupa'nın En İyi Üretim Tesisi seçilen Kocaeli fabrikamız, bu fabrikada üretilen Transit ve Transit Connect araçlarımızla Eskişehir İnönü Fabrikası'nda üretilmekte olan Puma Transit motoru, Ecotorq Kamyon motoru ve Cargo kamyonlarımız bunlardan bazıları. Bu yatırımlarımızın karşılığını yine bu süre zarfında elde ettiğimiz yurt içi ve yurt dışı pazarlara yönelik satışlarımızla gördük. 2005 yılı için 130 bin adet yurt içi satış, 162 bin adet ihracat öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

"REKOR ÜRETİM PEŞİNDEYİZ"
Bu yatırımlar sonucu ihracat gelirinin 7 yılda yaklaşık 250 kat artarak, 2 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Turgay Durak, "1998 yılındaki pazar payımız yüzde 9.6 iken, 2005 yılını yüzde 17'nin üzerinde bir pazar payıyla tamamlayacağız. Yine bu süre içinde yatırımlarımıza bağlı olarak artış gösteren bir diğer kalem de istihdamımız 1998 yılında 772 beyaz yaka, 2685'i mavi yakalı olmak üzere toplam 3 bin 457 olan istihdamımız, bugün itibariyle bin 287'si memur, 6 bin 611'i saat ücretli olmak üzere toplam 7 bin 898'e ulaşmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Durak, Ford Otosan'ın 2005 yılı sonunda 81 bini iç pazara, 162 bini ihracata yönelik olmak üzere, 243 bin adetlik rekor üretim gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi. Yıl sonunda 130 bin adetlik iç satışla, yüzde 17.0'nin üzerinde rekor pazar payına ulaşmayı ve art arda 4. yıl iç pazar marka liderliğini elde etmeyi hedeflediklerini anlatan Durak, "Aynı zamanda 162 bin adet araç ihracatı ve 2 milyar dolar tutarında ihracat geliri elde ederek, yılı 4.6 milyar dolarlık toplam ciroyla kapatmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Durak, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Vergilerin ağır olması, yatırımları orta Avrupa ülkelerine kaydırıyor mu?" şeklindeki bir soruya Durak, "Sadece Türkiye değil, her firma üretim stratejisini herhangi bir ürünü bir ülkede yapmadan önce oradaki şartları araştırır, fabrikasını da ona göre kurar. Sadece vergilerin ve işçiliğin düşük olması, o ülkede yatırım yapmak için yeterli değildir. Türkiye'de şartlar uygun olsaydı yatırımların en az bir iki tanesi Türkiye'ye getirilebilirdi. Hyundai Türkiye'de yer baktı; fakat anlaşamadı. Ford'un orta Avrupa'da fabrika kurmak gibi bir projesi yoktur. Türkiye'deki Ford, bu ülkeleri de kapsıyor" diye konuştu.
Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Michael Flewitt ise, "Ford'un dünyada zarar ettiği tek ülke ABD'dir. Ford Otosan olarak Türkiye'de çok olumlu ve ciddi yatırımlar yaptık. Şu an buradaki durum büyük firmalarla rekabet ortamı içinde kalmalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam