Formula 1'de Zafer Red Bull'un

Formula 1'de Red Bull markalar klasmanında şampiyonluğunu ilan ederken, pilotlar klasmanında şampiyonluk Brezilya'da yapılacak son...

Formula 1'de Red Bull markalar klasmanında şampiyonluğunu ilan ederken, pilotlar klasmanında şampiyonluk Brezilya'da yapılacak son yarışa kaldı.

Formula 1'de ABD Grand Prix'sini McLaren-Mercedes takımının İngiliz pilotu Lewis Hamilton kazandı. İkinciliği, şampiyona lideri ve yarışa ilk sıradan başlayan Red Bull-Renault'tan Alman Sebastian Vettel alırken, yarışa 7. cepten başlayan Ferrari'nin İspanyol pilotu Fernando Alonso ise üçüncü bitirdi. Yarışa 3. sırada başlayan Avustralyalı Mark Webber'in teknik sorun nedeniyle 17. turda yarış dışı kaldığı Red Bull-Renault, Vettel'in aldığı 18 puanla, sezonun son yarışı öncesi 440 puana ulaşarak, üst üste 3. kez markalar şampiyonluğunu ilan etti.

Reklam
Reklam

Tarihte üç kere üst üste şampiyonluk kazanan dördüncü takım olan Red Bull'un pilotlarından Sebastian Vettel, şampiyonluğu kazandıkları için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Şu ana kadar zorlu bir yıl oldu ve inanılmaz bir çaba harcadık; kazanmayı hak ediyoruz, zira en iyi takımdık. Elbette Mark ile ikimiz yıl boyunca uğraştık. Mark’ın bugün yarışı bitirememesi yazık oldu. Çok iyi bir yarış oldu ve elimizden gelen her şeyi yaptık, ama maalesef yanlış zamanda trafiğe takıldım ve Lewis ile oluşturduğum farkı yitirdim. Lewis bu şansı iyi kullandı, içeriyi korumaya çalıştım, ama düzlükte o daha hızlıydı. Sıralamaya saygım var; Lewis beni hakkıyla geçti. Bugün iyi bir tempom olduğunu gösterdim, şimdi tam gaz gelecek yarışa gidiyoruz” dedi.

MARK WEBBER: “ÜST ÜSTE ÜÇ KERE KAZANMAK MÜTHİŞ BİR BAŞARI”

Sebastian Vettel aynı ekipte bulunan ve yarışı üçüncü sırada bitiren Mark Webber ise, üç kere üst üste kazanmalarının müthiş bir başarı olduğuna değinerek, “Sanırım üç kere üst üste şampiyon olmak ilk başarılı olmaya başladığımız günlerde hiçbirimizin hayal bile edemediği bir şeydi, yani son yıllarda elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. Bu şampiyonluk muhtemelen birçok farklı sebeple şu ana kadarkilerin en zoruydu ve klişe olacak ama gerçekten bir ekip çalışması oldu. Bugüne gelince, bir alternatör sorunu nedeniyle durmak zorunda kaldım. Önceki birkaç tur boyunca akü gerilimimiz düşüktü, sonra vites kutusu senkronizasyonunu ve KERS’i yitirdim, aküde bir sorun vardı. Bu can sıkıcı bir durum, çünkü yarışa düzgün başlamıştık ve Lewis ile iyi bir mücadelemiz oldu. Yönetmemiz gereken sorunlar vardı, fakat onların varlığını bildiğim halde devam edip bir derece elde etmeye çalıştım, ama durmam gerekti” diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHRISTIAN HORNER: “ÜÇÜNCÜ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU’NU KAZANMAK BÜTÜN TAKIM İÇİN OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI”

Takım Direktörü Christian Horner ise kazandıkları şampiyonluğun guru verici olduğu kaydederek, “Üst üste üçüncü Dünya Şampiyonluğu’nu kazanmak bütün takım için olağanüstü bir başarı. Rakiplerimize karşı kendimizi Takımlar Şampiyonluğu’yla ölçüyoruz ve takımın her bir üyesi de kendi performansını ona bakarak belirliyor. Tabii ki Pilotlar Şampiyonluğu daha fazla prestij getiriyor ve daha çok takip ediliyor ama takımın içinde bunların ikisi de eşit öneme sahip. Üst üste üçüncü yıl Dünya Şampiyonu olduk, bu F1 tarihinde daha önce sadece üç takımın elde ettiği bir başarı ve bizi çok seçkin bir grubun içine sokuyor. Bu başarıyı bu kadar kısa bir zamanda elde etmemiz takımın bütün üyelerinin üstün performansını kanıtlıyor. Bu bütün bölümlerin sıkı çalışmasının, harcadığı uzun saatlerin ve kararlılığının eseri. Bu takımın ve Red Bull’ın bütün üyeleri için çok gurur verici bir an” şeklinde konuştu.

Sezonun bitmesine bir hafta kalan şampiyonluğunu ilan eden Red Bull Racing ile ilgili istatistikler şöyle:

Reklam
Reklam

2005 – 2012

Bu Red Bull’un F1 sporundaki sekizinci sezonu. İlk sezonu 2005’teydi.

Red Bull Racing ilk Takımlar Şampiyonluğunu 2010’da, altıncı yılında kazandı ve o zamandan beri unvanını korudu

Takım Takımlar Şampiyonluğunu üç kere üst üste kazanan dördüncü takım. Bunu daha önce sadece üç takım başardı:

Ferrari (1975, 1976, 1977 ve 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

McLaren (1988, 1989, 1990, 1991)

Williams (1992, 1993, 1994)

Sayılarla RED BULL RACING.

Takım:

Başladığı yarışların %23,4’ünü kazandı

Katıldığı sıralama turlarının %31,7’sinde pol pozisyonu elde etti

Yarıştığı yılların %37,5’unda TAKIMLAR ŞAMPİYONLUĞUNU elde etti

TOPLAMDA: Red Bull Racing

34 GALİBİYET

80 PODYUM

46 POL POZİSYONU

1844.5 PUAN

5 DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU (3 Takımlar, 2 Pilotlar)

REKOR: Bir takımın tek sezonda elde ettiği en fazla pol pozisyonu (2011)

TOPLAMDA: Sebastian Vettel

100 YARIŞ BAŞLANGICI (Red Bull Racing’ten önce 26, Red Bull Racing ile 74)

26 GALİBİYET

46 PODYUM

36 POL POZİSYONU

15 EN HIZLI TUR

1046 PUAN

2 PİLOTLAR ŞAMPİYONLUĞU

REKOR: Bir sezonda en fazla pol pozisyonu elde eden pilot (2011)

Reklam
Reklam

REKOR : Bir sezonda en fazla turu önde götüren sürücü (2011)

REKOR: Pol pozisyonu elde eden en genç Formula 1 pilotu

REKOR: Bir Formula 1 yarışı kazanan en genç pilot

REKOR: Pilotlar Şampiyonluğunu kazanan en genç pilot

TOPLAMDA: Mark Webber

195 YARIŞ BAŞLANGICI (Red Bull Racing’ten önce 86, Red Bull Racing ile 109)

9 GALİBİYET

34 PODYUM

11 POL POZİSYONU

14 EN HIZLI TUR

836,5 PUAN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz