FOTA puanlama sisteminde ısrarlı

Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA), geçtiğimiz ay FIA tarafından reddedilen yeni puanlama sistemi önerisinin kabul edilmesine yönelik çabalarından vazgeçmeyecek.

FOTA, geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaptığı kamuoyu araştırmalarının analizinin ardından, taraftarların isteğine paralel olarak, yarış kazanan sürücünün daha fazla ödüllendirilmesi için 12-9-7...'lik puan sisteminin uygulanmasını önermişti.

Ancak öneri Cenevre'deki FIA Dünya Motorsporları Konseyi toplantısında reddilmiş, bunun yerine en çok yarış kazanan sürücünün şampiyon olmasını sağlayan bir sistem kabul edilmişti. Ancak takımlardan gelen tepki üzerine FIA, bu kararını geri çekmiş ve puanlama sisteminin geçtiğimiz yılki gibi devam etmesi kararlaştırılmıştı. Takımlar, önerinin sezonun başlamasına günler kala alınmasına tepki göstermişti.

Reklam
Reklam

Ancak en çok yarış kazanan sürücünün şampiyon olması önerisinin arkasındaki isim olan Bernie Ecclestone, bu önerinin rafa kaldırılmadığını sadece ertelendiğini ve 2010 yılında uygulamaya konacağını ifade ediyor.

FOTA Sportif Çalışma Grubu Başkanı Martin Whitmarsh ise bugün yaptığı açıklamada, takımların, sezon öncesinde sundukları öneride ısrarlı olduğunu vurguladı.

Whitmarsh, bu konuda FOTA'nın tavrının net olduğunu belirterek, "Fakat şu an masada daha büyük meseleler var. Şimdilik bu konuyu gündemin ilk sırasına alacağımızı sanmıyorum" dedi.

12-9-7...'lik sistemin, FOTA içinde masaya yatırılan çok sayıda öneri arasından seçildiğini ve taraftarların arzusunu yansıttığını kaydeden Whitmarsh, bunun hem adil, hem de kazanmaya en çok teşvik eden sistem olduğunu savundu.

FIA'nın en çok yarış kazanan sürücünün şampiyon olmasını sağlayan puanlama sisteminin bazı sakıncıları olduğunu belirten Whitmarsh, bir sürücünün yarışları domine etmesi halinde, henüz sezonun erken bir safhasında şampiyonun erkenden belirleneceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sezon öncesinde FOTA tarafından yaptırılan araştırmaya vurgu yapan Whitmarsh, "FOTA'nın önerisi iyi bir denge oluşturuyordu. Fakat kabul edilmedi. Bu, bazılarının fikridir. Ancak konuya (uygun bir zamamda) yeniden göz atmamız gerekiyor" dedi.

TurkiyeF1.com