Fotoğraf teknolojiye yenilmedi!

Dijitalleşme ile birlikte kan kaybeden kağıda basılı fotoğraflar yeniden popüler olmaya başladı. 10 yıldır düşüşte olan fotoğrafların karta basılma oranı 2012 yılı itibariyle tekrar artmaya başladı.

1980’li yıllarda başlayıp 2000’lerin başlarında iyice hızlanan fotoğraf sektöründeki dijitalleşme kağıda basılı fotoğraf oranında yüzde 45’e varan oranlarda gerilemeye neden oldu. Bu süreçte birçok marka, yatırımlarında ve Ar-Ge harcamalarında kısıntıya gitti. Bu süreci yakından takip eden Fujifilm, dijital fotoğrafçılığın yanı sıra konvansiyonel fotoğrafçılığa da yatırım yapmayı sürdürdü.

Çekilen fotoğrafların karta basılmasına büyük önem verdiklerini belirten Fujifilm Fotoğraf Baskı Ürünleri Grup Müdürü Ünsal Akgün, “Herhangi bir dijital ortamda saklanan görüntülerin saklanma ömrü bu ortamların kullanılabilir veya ulaşılabilir olmasına bağlı olarak 10 ile 30 yıl gibi sürelerle sınırlı. Oysa fotoğraf kağıdına basılmış bir görüntünün saklanma ömrü 120 yıldan fazladır. Bu konu herkes tarafından anlaşılmaya başlanmış olacak ki, son 10 yıldır dünya genelinde ciddi bir düşüş sürecinde olan fotoğraf baskı adetleri, ilk kez 2012 yılında tekrardan yükselmeye başladı. Günümüz çocuklarının ve gençlerinin gelecekte anılarına ulaşmalarının en emin ve en kolay yolu fotoğraf baskısıdır” dedi.

Reklam
Reklam

400 milyar dijital fotoğraf çekiliyor
Dünya genelinde yıllık çekilen fotoğraf sayısının, fotoğraf makineleri ve fotoğraf çekebilen tüm mobil ve akıllı cihazlar dahil 400 milyar karenin üstünde olduğunu, ancak bu orana rağmen baskıya dönüşen görüntü sayısının yeterli olmadığını söyleyen Akgün şöyle devam etti; “Klasik fotoğraf baskısının yanında fotokitap vb. ürünlerin dünya genelinde yaygınlaştığını görüyoruz. Biz de, Fujifilm Türkiye olarak, ülkemizdeki fotoğraf camiasını ve fotoğraf severleri; fotoğraf ve türevlerinin basımı konusunda bilinçlendirmek ve teşvik etmek için çeşitli seminerler ve yarışmalar düzenliyoruz. Fujifilm olarak sloganlarımız; ‘Anılarınıza dokunun, hissedin çünkü - Fotoğraf her şeydir-”.

Yüzde 70 pazar payına ulaştı
Fotoğraf baskı kültürüne verdiği önemi Türkiye pazarına da taşıyan ve Ar-Ge yatırımları sayesinde bu süreci hızlı bir şekilde yöneten Fujifilm, fotoğrafın olmazsa olmazı kimyasal fotoğraf kağıdında dünya genelinde yaklaşık yüzde 70 gibi bir pazar payına ulaştı. Baskı makinelerini İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Photo&Digital Fuarı’nda da sergileyen Fujifilm, fuarda bu yıl konvansiyonel baskı sistemlerinin yanında “DL 650 Minilab” dry baskı makinesinin tanıtımını gerçekleştirdi. Fuar boyunca belirli saatlerde stand ziyaretçilerinin cep telefonlarındaki 10 adet fotoğraf için ücretsiz olarak baskı hizmeti sunan Fujifilm, fuar süresince ziyaretçilerini özel sürprizlerle de şaşırttı.

Reklam
Reklam

Kredi kartı boyutunda fotoğraf
Çekilen fotoğrafı, anında fotoğraf olarak sunan Instax serisi fotoğraf makinelerinin dev bir maketini standında sergileyen Fujifilm, bu maket önünde poz veren ziyaretçilerin fotoğraflarını çekip kendilerine hediye etti. 350 metrekarelik standıyla fuarın en büyük alanına sahip Fujifilm; dijital fotoğraf makineleri, profesyonel makineler, çekilen fotoğrafı kredi kartı boyutundaki kartlara anında basan Instax Serisi fotoğraf makinelerinin de içinde yer aldığı birçok yeni ürünü fuarda sergiledi.

En iyi, en ucuz, en uzun ömürlü
Fujifilm’in kimyasal sistemli dijital fotoğraf baskı makinesi üretimine devam ederek bu konudaki talepleri de karşıladığını belirten Akgün, var olan kullanıcılarının yeni sistem gereksinimlerine de en iyi çözümler sunduklarını söyledi. Günümüzde konvansiyonel fotoğraf kağıdına basılmış fotoğrafların halen “en iyi, en ucuz ve en uzun ömürlü” olma özelliklerini bir arada barındıran tek çözüm olmaya devam ettiğini söyleyen Akgün, “Gelişen teknolojiler ile birlikte müşterilerine yeni imkanlar sunan Fujifilm, fotoğraf ve reklam sektörlerinin birbirine yaklaşımını en iyi gözlemleyen firmalardan biri olarak UV baskı sistemlerinin compact modellerini de geliştirerek sektörün kullanımına sunuyor” dedi.

Reklam
Reklam