Fotoğraflar sizce nerede çekildi?

Fotoğrafçı Mark Davis'in yayınladığı yeni kitap İngiltere'nin terkedilmiş eski akıl hastanelerden büyüleyici kareler içeriyor.

Fotoğrafçı Mark Davis'in yayınladığı yeni kitap İngiltere'nin terkedilmiş eski akıl hastanelerden büyüleyici kareler içeriyor.


Davis 'Asylum' adlı kitabını bir araya getirmek için 6 sene boyunca Riding Pauper, Staffordshire County ve West Park gibi 17 farklı akıl hastanesinin kalıntılarını belgeledi.


Davis, "Bu binalar ve hastaları çoğu zaman toplumdan uzak tutuluyordu. Aynı hataları tekrarlamamız için bu akıl hastanelerini hatırlamamız önemli" dedi.


Adaletsizliğe olan merakından dolayı bu konuyu araştırmaya başlayan Davis, kısa süre sonra hastaların hayatlarını araştırmaya başladı.

Reklam
Reklam

Fotoğrafçının kanılarına göre, çoğu hasta bir kez akıl hastanesine girdikten sonra bir daha çıkamıyordu.


Davis, hastaların durumlarını "İşin garip tarafı, akıl hastanelerindeki çoğu hasta aslında deli değildi.


Çoğu zaman sadece en grotesk davalarından bahsediliyor ama akıl hastanelerine yatırılan çoğu kişi depresyon hastalarıydı. Depresyonların nedeni de, hastaların eşlerini veya işlerini kaybetmeleriydi" diye anlattı.


1914'te İngilterede 102 kayıtlı akıl hastanesi vardı. Bunların bir çoğu viktorya tarzında bir mimariye sahip olan gösterişli binalardı.


Kitaptaki araştırmalara göre, o dönemde akıl hastanaleri farklı davranışlara olan hoşgörüzsülükten ve sanayiştirilmiş topluma ayak uyduramayan insan sayısından dolayı yüksek bir hızda inşa ediliyordu.


Bir çok insan için akıl hastanesine yatırılmak hapishaneye girmekten daha kötüydu. Çünkü akıl hastanesine yatırılan insanların oradan çıkma ihtimalleri sadece yüzde 30 ile yüzde 50 arasıydı.


Ancak düşük sosyo-ekonomik sınıflardan gelen insanlar için bazı akıl hastaneleri daha iyi yaşam standartları sunuyordu.

Reklam
Reklam