Fotoğraflarla: Hedefe ulaşan sığınmacıların sevinci

Bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya varan sığınmacıların yarıdan fazlası Yunanistan'a ayak bastı. Fotoğrafçı Fernando Del Berro Midilli Adasına ayak basan sığınmacıların karaya ulaştıklarındaki sevinçlerini ve sonrasını görüntüledi.

Bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya varan 264 bin 500 sığınmacının yarısından fazlası Yunanistan'a ayak bastı.

Bu sığınmacıların çoğu da Türk kıyılarına en yakın beş Yunan adasına ulaştı.

Fotoğrafçı Fernando Del Berro, Midilli Adası'nın kuzey kıyılarına varan sığınmacıları görüntüledi.

Şamlı Fuad, kıyıya 50 metre kala iki aylık bebeğini havaya kaldırıp "Özgürlük" diye bağırıyor. Diğer sığınmacıların birçoğu da sevinç çığlıkları atıyor.

Kıyıya daha da yaklaşınca, bazıları tehlikeli bir şekilde kalabalık olan botun tabanı taşlara dokunmadan önce suya atlıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'den başlayan 14 kilometrelik yolculuğun sonunda mutluluk sarhoşluğu yaşıyorlar ve karaya ayak basmakta sabırsızlar. Bu kez Efthalou köyü yakınlarında Avrupa'ya ayak bastılar.

Bazıları riskli yolculuğun sonunda sevinç gözyaşları döküyor. Birçoğu Türk Sahil Güvenlik teknelerinin basınçlı su sıkarak botlarını devirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Yolculuk özellikle yüzme bilmeyenler için travmatik bir deneyim. Çocukların avutulması gerekebiliyor. Suriyeli Tamara'nın yüzünde, saçlarında ve giysisinde tuzlu deniz suyu var.

Botlar genelde günün en sıcak saatlerinde kıyıya ulaşıyor ve sığınmacıların çoğu susuzluk ve yorgunluktan tükenmiş halde oluyor. Halepli Ajwan iki oğluna sarılıp iç geçirerek "Şimdi güvendeyiz" diyor.

Bir çift kendilerini Avrupa'ya taşıyan botun yanına kutlama selfiesi çekiyor. İnsan kaçakçıları yetişkinler için 1000 Euro, çocuklar içinse 600 Euro ücret alıyor. Bir botta 60 kadar kişi bulunabiliyor.

Suriye'nin İdlib kentinden gelen Saad kızkardeşinin yamaçtan yukarı çıkmasına yardım ederken, bir kolunda da yeğenini tutuyor. Yerel gönüllüler sık sık gelen botları karşılayıp sığınmacılara su dağıtıyor ve Midilli Adası'nın ana kenti Mytilini'ye giden otobüsleri nerede bulabileceklerini gösteriyorlar.

Reklam
Reklam

Sığınmacıların yürüyüşü sırasında Türk kıyıları da görülebiliyor.Çocukları ve yanlarındaki birkaç parça eşyayla yürüyen sığınmacılar adada sık görülen bir manzara.

13 kilometre uzunluğundaki kıyıdan yola çıkmak için dik yamaçları tırmanmak gerekiyor. Otobüse ulaşmak için genç, yaşlı, çocuk herkes 10 kilometre yol yürümek zorunda.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü Mytlini kentinden kuzeydeki Molyvos ve Sykamineas köylerine her gün otobüs kaldırıyor. Ancak 24 saat içinde kıyıya bin sığınmacı gelebiliyor. Bazıları 65 kilometrelik yolu yürüyerek kat etmek zorunda kalıyor. Saad ve ailesi otobüste yer bulabilen şanslı sığınmacılardan.

Kabil, Şam ya da Bağdat'tan yola çıkıp Midilli'ye ulaşanlar evlerinden çok uzakta, ama bu çok daha uzun bir yolculuğun sadece başlangıcı gibi görünüyor.