“fransa ‘bu Cinayeti Bilmiyorum’ Derse Yalan Olur”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Paris’te işlenen cinayetleri değerlendirdi. Cinayetlerin zamanlamasının...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Paris’te işlenen cinayetleri değerlendirdi. Cinayetlerin zamanlamasının çok dikkat çekici olduğunu söyleyen Laçiner, “Almanya'da, Belçika'da, Türkiye'de ya da şurada burada yine bu infazlar devam ederse bu PKK'yı rayından çıkarır. Eğer katiller bulunamıyorsa bulunmak istenmediği için bulunamıyordur” dedi.

Cinayetlerin İmralı görüşmeleri sürecini sabote etmeye yönelik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Laçiner, “PKK ve örgüt içindeki infazlar, çok bilmediğimiz bir şey değil. Bunun pek çok örneğini yaşadık. Ama bu seferki olayın zamanlaması çok enteresan. İmralı ile görüşmeler başlamışken ve pek çok iyimser açıklama yapılırken 3 tane kadının, kamu oyunun da vicdanlarını çok rahatsız edebilecek tarzda Paris'in ortasında katledildiklerini görüyoruz. Birincisi zamanlama çok önemli, ikincisi 3 kadın olması da çok önemli. Bazı şeyler tesadüf olabilir, ancak 3 kadının katledilmiş olması insanların zihinlerinde çok farklı algılar oluşturabiliyor. Ve sürecin sabote edilmesinde de çok güzel bir malzeme oluşturabiliyor. Nitekim PKK içerisinde de, PKK sempatizanı çevreler içerisinde de olaya tepki oldu. Ama sabotaj beklentisi olduğu için herkes duruma bir kredi açtı. Durum bir sabote etme çabasıdır denildi. Almanya'da, Belçika'da, Türkiye'de ya da şurada burada bu infazlar devam ederse bu PKK'yı rayından çıkarır, çok farklı bir yere taşır. Ne yapar? PKK'yı çok kanlı bir örgüt haline getirir. PKK İmralı'yı tamamen silebilir. Biz Abdullah Öcalan ile görüşmeyi falan artık önemsemiyoruz, biz hiç bir görüşme yapmayacağız diyerek, son derece kanlı ve yok etmeye dönük bir istikamette yollarına devam edebilirler. Bu PKK'yı rayından çıkarmak için çok iyi bir araçtır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı çevrelerde Türkiye'ye dönük şüphelerin konuşulduğunu, ancak Türkiye’nin böyle bir adetinin olmadığını söyleyen Laçiner, “Bu çok doğru değil, çünkü Türkiye'nin böyle bir geleneği yok. Baktığınızda, bugüne kadar Türkiye'nin yurt dışında bir terör örgütünün mensubunu veya başka milletten bir insanı başka bir devlette infaz ettiğini görmüyoruz. Ermeni teröründe bile bunu görmüyoruz. Ermeni terörüne yapılmış olan bir iki girişim var, başarısız girişimdir. Yani Türkiye'nin geleneğinde böyle bir infaz şekli yok. Bu saatten sonra başladı dememiz için de bir emare yok. Hele hele görüşmeleri gerçekleştiren MİT'ken. Milli İstihbarat Servisi, İmralı ile görüşme yaparken, bu servisin başka bir ayağı gidip hem de Fransa'da böyle bir eylemi gerçekleştiremez. Bu biraz da yetenek işidir. Rusya'da, İngiltere'de, İran'da ve bazı ülkelerde böyle yetenekler var. Ama Türkiye'nin bu istihbarat yeteneğinin henüz geliştiği kanaatinde değilim. Ayrıca ikinci bir nokta çok mantıksız da olur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Derin devlet ihtimalinin de çok düşük olduğunu belirten Laçiner şunları söyledi:

“Konuyu ‘derin devlet yapmış olabilir mi?’ diye seslendirenler oluyor. Türkiye'de derin devlet, özellikle son dönemde, Ergenekon ve balyoz davalarından sonra, Türkiye'de bile işledikleri cinayetleri eline yüzüne bulaştırıyor. 'Hrant Dink' ve 'Danıştay' gibi cinayetlere baktığınızda eskiden olduğu gibi rahat cinayet işleyemediklerini görüyoruz. Dolayısıyla Paris'in ortasında, binlerce kameranın gözetimi altında, zaten Fransız polisinin ve istihbarat servislerinin takip ettiği PKK'nın önde gelen 3 tane ismini infaz etmek derin devletin boyunu aşar. Eğer bunun arkasından derin devlet gibi bir şey çıkarsa şu bilinmelidir ki, bu ancak ve ancak Fransız istihbaratının ve başka bir ülke istihbaratının yardımı ile gerçekleşmiş olabilir. Dolayısıyla ortaya çıkan seçenekler abartılı seçenekler. Şu anda öne çıkan durum PKK içi bir hesaplaşma, ama bunun İmralı'yı sabote etme gibi bir durumu var mıdır, yok mudur, birkaç güne kadar ortaya çıkar. Durum ya PKK içi bir hesaplaşmadır, ya da başka bir devletin Türkiye ile MİT ile örgüt arasındaki görüşme arayışını, barış arayışını sabote etme çabasıdır. Bu birçok devlet olabilir. Çünkü burada bir iki devlet ismi sayabilmek için yeterli done yok. Ama Türkiye PKK meselesini hallerse Orta Doğu'da çok büyük bir rahatlama yaşanacaktır. Burada çıkarı olmayan birçok devlet, uzun bir liste var, bunu gerçekleştirmiş olabilir. Bir haftalık bir bekleme süresine ihtiyaç var.”

Reklam
Reklam

Fransa’nın, katilleri bildiğine inandığını da söyleyen Laçiner, “Fransa, ‘Bu cinayeti işleyen kim, biz bilmiyoruz’ diyorsa bu resmen yalan olur. Çünkü Fransa'nın merkezinde, kuzey garının çok yakınında, bu kadar kamunun gözü önünde gerçekleşen bir cinayetin Fransız polisince ortaya çıkarılamaması diye bir şey söz konusu değildir. Eğer katiller bulunamıyorsa, bulunması istenmediği için bulunamıyordur. En azından ismen ve cismen kime bağlı olduklarının bulunması gerekir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: