Fransa'da Danıştay'ın tesettürlü mayo kararına karşı çıkan belediyelere uyarı

Fransa'da Danıştay, 'temel kişisel haklara aykırı' olduğu gerekçesiyle askıya aldığı tesettürlü mayo yasağını uygulamaya devam eden belediyeler uyarıldı. Avukatlar,tesettürlü mayoyu yasaklayan belediyler hakkında yasal işlem başlatılabileceğini söyledi.

Fransa'nın güney şehri Marsilya'da tesettürlü mayoyla denize giren bir kadın.

Fransa'da Danıştay'ın tesettürlü mayo (burkini) yasağını askıya almasının ardından 30 belediye başkanına mahkeme kararına uymaları uyarısı yapıldı.

Danıştay, Akdeniz kıyısındaki Villeneuve-Loubet'deki tesettürlü mayo yasağını, 'ciddi ve açık olarak, yasa dışı bir şekilde, temel hareket etme özgürlüklerini, inanç özgürlüğünü ve bireysel özgürlüğü ihlal ettiği' gerekçesiyle Cuma günü askıya aldı..

Ancak bazı belediyeler yasağı uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Yasağı, yurttaşlık haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye taşıyan insan hakları avukatı ise her bir kenti ayrı ayrı mahkemeye vereceğini ifade etti.

Villeneuve-Loubet Belediye Başkanı Lionnel Luca, mahkeme kararıyla ilgili olarak "Plajlarımızda güler yüzlü, şeriat yasasının dostane bir uygulamasını mı yoksa Fransız Cumhuriyeti'nin kurallarının mı uygulanmasını istediğimize karar vermeliyiz" dedi.

Yasak daha çok Fransa'nın güney sahillerinde uygulanıyor.

Fransa Başbakanı Manuel Valls da Facebook'tan paylaştığı mesajda yasağa destek çıktı ve tesettürlü mayoların 'siyasal İslam'ın kamuya açık alanlarda tasdik edilmesi' olduğunu ifade etti.

'Ceza kesilenler paralarını geri alabilir'Danıştay avukatlarından François Molinie, Le Monde gazetesine açıklamasında mahkemeye karşı çıkan bazı belediyelerin yasağı kısa vadede uygulamaya devam edebileceklerini ancak Danıştay kararı uyarınca haklarında yasal işlem başlatılabileceğini kaydetti.

Burkini olarak da bilinen tesettürlü mayo yalnızca yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakıyor.

Reklam
Reklam

Yasaklarda tesettürlü mayonun adı geçmiyor ancak plajda topluma ve laiklik prensibine saygı gösterilecek şekilde giyinilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yetkililer, özellikle Nice ve Paris saldırılarından sonra toplumda dini kıyafetlere yönelik tepkilerin kaygı verici olduğunu söyledi.

Kamuoyu yoklamaları, Fransız halkının çoğunluğunun yasağa destek verdiğini gösteriyor fakat Fransa ve dünya genelinde tesettürlü mayo yasağıyla ilgili başlayan tartışmada Müslümanların haksız bir şekilde hedef alındıkları yorumları da yapılıyor.

Tartışma, polisin bir plajda tesettürlü mayolu başörtülü bir kadının kıyafetini çıkarmaya zorladığı görüntülerin ortaya çıkmasıyla alevlendi.

Avukat Patrice Spinosi yasağı uygulamaya devam eden belediyeleri uyardı.

Danıştay, yasağı askıya aldı ancak yasağın yasal statüsüyle ilgili kararı daha sonraki bir tarihte alacağını kaydetti.

Villeneyve-Loubet'deki yasağı, İslamofobi'yle mücadele derneği CCIF ile beraber mahkemeye veren İnsan Hakları Birliği temsilcisi avukat Patrice Spinosi, kararın 'içtihat oluşturacağını' söyledi ve tesettürlü mayoları yüzünden para cezası kesilenlerin paralarını geri isteyebileceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Danıştay kararından memnuniyet duyduğunu ifade eden CCIF Başkanı Marwan Muhammed "ama sebep olduğu zararı geri döndüremez" dedi.

Anahtar Kelimeler: