Fransa meclisi'nde Türkiye tartışması

PARİS (İHA) - Fransa Ulusal Meclisi'nde grup başkanları, Başbakan Jean-Pierre Raffarin'e sordukları sorularda Cumhurbaşkanı Chirac ile Fransız Hükümeti'nin Türkiye'ye destek veren tutumunu eleştirdiler.

Mecliste temsil edilen dört grup adına söz alan konuşmacılar hükümete çeşitli sorular ve eleştiriler yönelttiler. "Fransa Demokrasi Birliği" Başkanı François Bayrou ile iktidar partisi "Halk Hareketi için Birlik" adına Bernard Accoyer, hükümeti Türkiye'ye destek vermekle suçladı. Bayrou, "Zirvede Başbakan Erdoğan'a ne Kıbrıs'ı tanımayı, ne Ermeni soykırımını, ne imtiyazlı ortaklığı kabul ettirebildik ne de veto hakkımızı kullandık" dedi. Sosyalist Jean Marc Ayrault ile Komunist Alain Bauquet ise Türkiye ile müzakerelerin açılmasına destek verirken, Türkiye'nin Avrupa dışında düşünülemeyeceğini ancak Kıbrıs, Kürt ve Ermeni konularında da demokratik açılımlar yapması gerektiğini belirttiler.

Reklam
Reklam

Başbakanı Jean Pierre Raffarin, Türkiye ile 3 Ekim 2005'te açılacak müzakerelerin tam üyelikle sonuçlanmasının asıl amaç olduğunu söyledi. Grup Başkanları'nın eleştirilerini de yanıtalyan Raffarin, "Türkiye 2020'ye kadar sürebilecek müzakerelerde eğer şartları yerine getirirse üye olacak. 1963'ten bu yana hiçbir Fransa yetkilisi Türkiye'nin Avrupalılık yeteneğine karşı çıkmadı. 1999'da adaylığı kararlaştırıldı, son yayınlanan komisyon raporunda da bu ülkenin kriterleri yerine getirdiği için müzakerelere başlayabileceği belirtildi. Türkiye'nin Avrupa projesine katılması barış ve istikrarın tesisi açısından önemlidir. Eğer Türkiye demokrasi, insan hakları, azınlıklar, ekonomi ve sosyal alanlarda gerçek bir Avrupa devrimi yapmayı kabul etmişse, Avrupa projesine katılmaması için bir neden yok. Türkiye Avrupalılık devrimini kendisi yapacak, bunu yaparsa hiç kimse Türkiye'yi Avrupa projesi dışında tutamaz, bu ayrıca Avrupa'nın yararındadır" dedi. Raffarin konuşmasında Türkiye'nin müzakereler başlamadan önce Kıbrıs'ı tanıması ve 'Ermeni Trajedisini' kabul etmesi gerektiğini söylerken bazı milletvekilleri "Neden soykırımı demekten korkuyorsun?" diye bağırdı. Başbakan bunun üzerine sinirlenerek "Ben Fransada kanunla kabul edilmiş soykırımını söylemekten korkmuyorum. Tüm Avrupa Parlamentoları Fransa Meclisi'nin yaptığı gibi yapıp bunu tanımalıdır" dedi. Raffarin, bununla birlikte 17 Aralık zirvesinde Türkiye'ye konulan koşulların kapsamlı ve önemli olduğunu, bu süreç sırasında Türkiye koşullara uymadığı takdirde, Fransa'nın veto hakkını kullanmaktan kaçınmayacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam