PARİS (AA) - Fransa Başbakanı Edouard Philippe, radikalleşme ile mücadele çerçevesinde, cezaevlerinde radikalleşen tutukluları diğerlerinden ayırmak için 400'ü bu yılın sonunda olmak üzere bin 500 kişilik bir bölümün oluşturulacağını belirtti.
Philippe, Fransa'nın Lille kentinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin radikalleşmeye ilişkin eylem planını açıkladı.
Radikalleşme ile mücadele çerçevesinde Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan özel okulların kontrollerini sıklaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Philippe, okullarda laikliğin ve öğretmenlerin eğitimini daha da güçlendireceklerini kaydetti.
Philippe, cezaevlerinde radikalleşen tutukluları diğerlerinden ayırmak için 400'ü bu yılın sonunda olmak üzere bin 500 kişilik bir bölüm oluşturacaklarını söyledi.
Suriye ve Irak bölgesinden Fransa'ya dönen 18 yaşından küçük çocukların topluma hızlı şekilde entegre olabilmeleri için psikolojik destek almalarını sağlayacaklarını ifade eden Philippe, internet devleriyle iş birliği yaparak internette terör propagandası yapanları engellemeyi hedeflediklerini belirtti.
Başbakan Philippe, bu şekilde internet şirketlerinin, sanal ortamdaki terör konulu içerikleri bir saatte internette silebileceklerini kaydederek, şirketlerin bunu yapmaması halinde ülkesinin mayıs ayında Brüksel'de bazı adımlar atacağını duyurdu.
Radikalleşme sürecine giren ve davranışlarında tarafsızlık ilkesini ihlal eden memurların görevlerinden uzaklaştırılması gerektiğine dikkati çeken Philippe, radikalleşmeyi önleme hakkında doktora tezi yapan öğrencilere de burs vereceklerini duyurdu.
Irak ve Suriye bölgesinden Fransa'ya şu ana kadar 18 yaşından küçük 68 çocuğun döndüğünü ve 500 çocuğun hala o bölgelerde bulunduğunu anlattı.
Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb de geçen yıl yaz döneminde yaptığı açıklamada, radikalleşerek terör eylemi düzenleme ihtimali bulunduğu düşünülen kişi sayısının son iki yılda yüzde 60 artış gösterdiğini kaydetmişti. Collomb, bu kapsamda "Fiş S "olarak tabir edilen program çerçevesinde 18 bin 500'den fazla kişinin takip edildiği bilgisini paylaşmıştı.
Fransa ve İngiltere geçen yıl internetteki terör içeriğine karşı somut bir ortak eylem planı başlatma konusunda anlaşmıştı.
Ülkede 13 Kasım 2015'te 130 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarından sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması 1 Kasım'da kaldırılmıştı.
OHAL'in sona ermesiyle terörle mücadele kanununda yapılan bazı değişikliklerle OHAL'in kapsadığı bazı düzenlemeler kalıcı hale getirilmişti. Yeni kanuna göre, adli makamların birçok yetkisi valiliklere devredildi.