Fransa'da, doğum arttırılmak isteniyor

PARİS (İHA) - Avrupa'da doğurganlık oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Fransa, kadınları çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için yeni önlemler almayı planlıyor.

Ülkedeki doğum oranını "yerdeğişim seviyesi" adı verilen düzeye çıkarmak amacıyla başlatılan girişim, yıllık olarak düzenlenen Aile Konferansı'nda açıklandı. Konferans, hükümetten bakanlar, aile yanlısı kampanyacılar, işverenler ve işçi sendikalarının katılımıyla gerçekleşti.

Fransa'daki doğum oranı şu anda her kadına 1.916 çocuk düşecek şekilde. Nüfusun nesiller boyu kendisini yenilemesi için gereken oranın ise 2.07 olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği'ndeki ülkelerden sadece İrlanda'da bu oran Fransa'dan daha yüksek.

Reklam
Reklam

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, "yeni önlemlerin, ergenlik dönemine kadar iş hayatıyla aile hayatı arasında daha iyi bir uzlaşmanın sağlanmasını amaçladığını" belirtti. Önlemler arasında 3. bebek için işten izine ayrılan kadınlara daha yüksek ücretin verilmesi de alıyor. 3. bebeği için işten izne ayrılan bir kadın şu anda 3 yıl boyunca ayda 500 euro alırken, önerinin kabul edilmesi durumunda 1 sene boyunca ayda 750 euro ek maaş alma hakkı kazanacak.