Fransa'dan BM'ye müdahale çağrısı

New York (AA) - Fransa'nın BM Büyükelçisi Jean-Marc de La Sabliere, BM Güvenlik Konseyi'ni, Lübnan'da kalıcı ateşkeş ve insani ateşkes için acilen müzakareye çağırdı.

Jean-Marc De La Sabliere, düzenlediği basın toplantısında, "Mevcut krize bir çıkış bulunmasına katkı sağlamak amacıyla konseyin ne yapabileceğini gerçekte tartışmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz" dedi.

İsrail'in bugünkü bombardımanlarından en 55 sivilin yaşamını yitirdiğini ve Lübnan'daki insani durumunun çok ciddi olduğunu vurgulayan büyükelçi, "İnsani ve kalıcı bir ateşkesin gerekli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ABD'nin BM Büyükelçisi John Bolton ise, ABD'nin ateskeşe karşı olduğunu bildirdi ve "Bir terör örgütüyle nasıl ateşkes yapılır? Bunu mümkün görmüyorum" dedi.

Fransa'nın ,BM Güvenlik Konseyi'nde yarın tartışılmak üzere bir belge hazırladığı ve belgede ateşkesin yanısıra tüm taraflara daha fazla itidal çağrısında bulunulduğu, sivil kayıplardan ve sivil altyapıya zarar verilmesinden kaçınılmasının istendiği belirtiliyor.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora da ülkedeki büyükelçilere yaptığı ve televizyonda yayımlanan çağrısında, ateşkes ve acil insani yardım sağlanması çağrılarına hemen ve çekince duymadan yanıt vermelerini isteyerek, "Umarım bizi yüzüstü bırakmazsınız" dedi.

Sinyora, İsrail'in ülkeye düzenlediği saldırılarının 8. gününde, Lübnan'da 300'den fazla kişinin öldüğünü, 1000 kişinin de yaralandığını belirterek, yarım milyondan fazla Lübnanlı'nın yerlerinden olduğunu söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud ise Fransa'nın "acil insani ateşkes" çağrısının hala İsrail tarafından inkar edildiğini ve yankı bulmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail-Lübnan krizini sona erdirmek için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Lübnan'daki kriz nedeniyle bölgeye gönderdiği BM misyonunun, Lübnan-İsrail sınırına acil bir müdahale gücü gönderilmesine ilişkin hızlı bir karar alınmasını beklediği bildirildi.

Öte yandan BM'nin Lübnan'daki geçici barış gücünün, İsrail sınırında Nakura'daki karargahının, İsrail bombardımanında vurulduğu bildirildi.

Barış gücü sözcülüğünden yapılan açıklamada, Nakura'daki karargahın yanı sıra barış gücünün Lübnan'ın güneyindeki mevzilerinden birinin daha vurulduğu kaydedildi.