Fransa'nın istediği olacak gibi

ANKARA(ANKA)-Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde yeni bir adım atılıyor. Brüksel'de Salı günü yapılacak olan bakanların düzeyindeki Hükümetlerarası Konferansta sadece iki başlıkta müzakerelerin açılması bekleniyor. Böylece, AB'ye tam entegrasyonu içerdiği gerekçesiyle "Ekonomik ve Parasal Politika"ya ilişkin 17. başlığın açılmasına karşı çıkan Fransa'nın istediği olacağı belirtiliyor. Bu konunun, yarın toplanacak olan AB Daimi Temsilcileri Komitesi'nce (COREPER) kesinleştirileceği belirtiliyor

Reklam
Reklam

AB'nin, üyelik müzakerelerini sürdüren aday ülkeler ile her dönem başkanlığının sonunda bakanların düzeyinde gerçekleştirdiği hükümetlerarası konferanslardan biri, Salı günü Türkiye ile yapılacak. Türk heyetine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın başkanlık yapması beklendiği toplantıda AB üyesi 27 devlet, çeşitli düzeylerde temsil edecek.

Dönem Başkanı Almanya'nın çabası sonucunda düzenlenen toplantı sırasında "Mali Kontrol" ve "İstatistik" olmak üzere, iki fasılda müzakerelerin açılması bekleniyor.

Almanya'nın, Türkiye'nin euro sistemine katılması gibi önemli unsurları açısından kritik önem taşıyan "Ekonomik ve Parasal Politika" ile ilgili 17. başlığının da açılması için yaptığı çabaların sonuçsuz kaldığı ifade ediliyor. Berlin'in, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile "ciddi bir mücadele"ye girmeyi göze alamadığı yorumları yapılıyor.

Buna karşın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin "Mali Kontrol" başlığının açılmasını sağlamak için yaptığı engellemeleri etkisizleştirme formülünün bulunacağı düşünülüyor. Rumların bu başlığı bloke etmeye yönelik girişimlerinin pek destek bulmadığı ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

AÇILACAK BAŞLIKLAR

Brüksel'deki toplantıda "İstatistik" konusundaki 18. başlık ile "Mali Kontrol"e ilişkin 32. başlığın açılması olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor.
"İstatistik" başlığına ilişkin tanıtıcı tarama çalışmaları, Haziran 2006'da, ayrıntılı tarama çalışmaları ise, Temmuz 2006'da gerçekleşmişti.

Bu arada, "Mali Kontrol" konulu başlığına ilişkin tanıtıcı tarama ise, Mayıs 2006'da, ayrıntılı tarama ise, Haziran 2006'da yapılmıştı. Konuya yakın kaynaklar, Fransa'nın bu iki başlığın açılmasına itiraz etmemesinin, Türkiye'nin AB'ye tam entegrasyonu açısından kritik olmamalarından kaynaklandığını söylüyorlar.

ŞİMDİYE KADAR SÜREÇ

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri, 3 Ekim 2005'de çetin pazarlıklar sonucunda resmen açıldı. Bunun ardından tarama sürecine start verildi. İlk başlıktaki müzakereler ise, 12 Haziran 2006 tarihinde başladı. "Bilim ve araştırma" ile ilgili 25. fasıl konusundaki bu müzakereler, aynı gün açılmış ve kapatılmıştı.

Dokuz ay gibi uzun bir süre sonra "İşletmeler ve Sanayi Politikası" konusundaki 20. başlık, yine yoğun pazarlıkların ardından 29 Mart 2006 tarihinde açıldı. Ancak bu başlık kapatılmadı.

Reklam
Reklam

Öte yandan, AB Konseyi'nin Aralık 2006'daki Zirvesinde Türkiye'nin, Gümrük Birliği'nin Rum Kesimi'ne genişletilmesi anlamına gelen Ek Protokol'ü onaylamadığı gerekçesiyle sekiz başlığı için açılış kriterleri belirleyecek fiilen askıya almıştı.

"Ekonomik ve Parasal Politikası", "Mali Kontrol" ve "İstatistik" başlıklarının yanısıra "Eğitim ve Kültür" başlığı da açılmayı bekliyor. AB, bu dört başlık için açılış kriterler belirlemedi.

Bu arada, 7 başlığın AB Konseyi'nde görüşülmesine devam ediliyor.