Fransa'ya salyangoz gönderiyoruz

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde 1997 yılında kurulan salyangoz fabrikasının, Fransa'nın salyangoz ihtiyacının tamamını karşıladığı bildirildi. Yılda bin 500 ton salyangoz ihraç edilen Fransa'dan 1.5 milyon dolar gelir hedefleniyor.

Devrek'te bulunan Ayanoğlu Salyangoz Fabrikası'nın sahibi Sadık Ayanoğlu, Türkiye'den ihraç edilen 4 bin 500 ton salyangozun yüzde 34'ünün kendi fabrikalarından ihraç edildiğini söyledi. Bin 500 ton salyangozdan çıkarılan yaklaşık 300 ton etin temizlenip pişirilerek paketlenmiş olarak Fransa'ya ihraç edildiğini belirten Ayanoğlu, kabuğunun da zedelenmeden yine aynı ülkeye gönderildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Karadeniz Bölgesi'ndeki tek salyangoz fabrikası olan Ayanoğlu'nda 23 daimi, 170 mevsimlik işçi olmak üzere toplam 193 kişi çalışıyor. Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu ve Kastamonu illerinden toplanan salyangozların fabrikada işlendiğini ifade eden Ayanoğlu, "Fabrikamızda daimi ve sözleşmeli çalışan işçilerin yanı sıra, Batı Karadeniz Bölgesi'nde on binlerce kişi de salyangoz topluyor. Ülkemize her yıl yaklaşık 1.5 milyon dolar girdi sağlanıyor. Salyangozların kilosunu 900 YTL ile bin 100 YTL arasında satın alıyoruz. İlimizde ve bölgemizde dolaylı olarak on binlerce kişiye de gelir getiriyor" dedi.

Sene başından itibaren az yağan yağmur nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını kaydeden Ayanoğlu, yağmurun yağmaya başlamasıyla birlikte işlerin de açıldığını ifade etti. Ayanoğlu, "Salyangoz işinde en verimli zaman Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Bu yıl Mart ayında yağmur yağmaması nedeniyle zor anlar yaşadık. Son birkaç gündür yağmurun yağmaya başlamasıyla işlerimiz düzelmeye başladı. Yağışların bol olduğu bu ayda ihracatımızın yüzde 70'ini karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam