BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının, Fransız-Alman önerisi olan 'Türkiye'ye 2004 Aralık'ında randevu, 2005 Temmuz'unda tarih' formülü üzerinde anlaştıkları bildirildi.
Alman diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, çok farklı görüşler öne süren 15'lerden 13'ü, sonunda 2004 yılına randevu, 2005 yılına koşullu tarih verilmesi önerisini destekleyeceklerini bildirdi. İngiltere ve Yunanistan ise öneriye sıcak bakmakla birlikte toplantıda destek taahhüdünde bulunmadı. İngiltere ve Yunanistan'ın öneriye sıcak baktıkları, ancak Kıbrıs konusunda gelişmelere bağlı olarak Türkiye'ye daha erken bir tarih önerisini canlı tutmak istedikleri kaydediliyor.
Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, kamuoyuna çok farklı açıklamalarda bulunan 15'lerin kapalı kapılar ardında son tutumları şöyle:
Fransa: Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile görüşmesinde Türkiye'ye en erken 2004 Aralık ayına "randevu" verilebileceği düşüncesinde ısrar etti.
Almanya: Almanya önce Türkiye için 2004 yılında, ilk genişleme dalgası öncesinde koşullu tarih verilmesini önerdi. Ancak Chirac'ın ısrarı karşısında geri adım atarak 2004 yılına randevuyu benimsedi.
Danimarka: AB Dönem Başkanı Danimarka, Türkiye'ye güçlü bir sinyal verilmesini isterken 15'lerin farklı görüşleri arasında denge bulmaya çalıştı. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, yaptığı temasların ardından Türkiye'ye açık bir tarihin verilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
İngiltere: Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için baştan beri kararlı açıklamalarda bulunan İngiltere, buna destek bulamadı. Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın, görüşmelerde Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için 2003 yılına sıcak baktıklarını açıkladığı, ancak yalnız kaldığı kaydedildi.
Yunanistan: Atina, AK Parti hükümetine büyük yakınlık gösterip Türkiye için müzakere tarihi verilmesine destek olacağını açıklarken kapalı kapılar ardında Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğini güvenceye alacak formüller üzerinde çalışıyor. Atina, Fransız-Alman önerisi üzerinden Ankara ile pazarlık yürütülerek Kıbrıs konusunun çözümü için baskı oluşturulmasını hedefliyor.
İtalya: 2004 yılından önce müzakerelerin başlamasını isteyerek Türkiye'ye destek açıkladı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye'nin reformlarında cesaretlendirilmesi gerektiğini belirterek bu amaçla 2004 yılından önce müzakere tarihi verilmesini istedi.
İspanya: AB içinde Akdeniz ekseninin önemini sık sık vurgulayan İspanya, Türkiye'ye güçlü bir sinyal ve müzakere tarihi verilmesini istedi. İspanya Başbakanı Aznar, müzakere tarihi konusunda Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak bir formül için çabalarının süreceğini kaydetti.
Portekiz: İspanya gibi Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için desteğini açıklarken Türkiye'nin uzun süre bekleme odasında tutulmasının hem AB'nin inandırıcılığını yitirmesine yol açacağı hem de Türkiye'deki reform sürecine zarar vereceği uyarısında bulundu.
Finlandiya: Türkiye'ye net bir tarih verilmesine en çok karşı çıkan ülkelerden. Türkiye'nin halen Kopenhag siyasi ölçütlerini tümüyle karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren Finlandiya hükümeti, Türkiye'de reform sürecini teşvik edecek bir karar alınmasını desteklediklerini, ancak müzakerelerin başlamasını erken bulduklarını iletti.
İrlanda: AB'nin genişleme sürecine soğuk bakan İrlanda, Türkiye konusunda da kuşkularını dile getirdi. İrlanda, bununla birlikte AB içinde genel uzlaşıyı dikkate alacaklarını dile getirdi.
Lüksemburg: Türkiye konusunda kesin bir karar alınmasını ve Türk hükümetine somut bir perspektif verilmesini desteklediklerini dile getirdi. Ancak açık bir tarih verilmesine karşı çıktı.
İsveç: Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için erken olduğunu düşündüklerini bildirdi. Demokratikleşme ve insan hakları alanında önce uygulamanın görülmesi gerektiğini, belirli bir dönemin gözlenmesinden sonra tarih verilmesini savundu.
Hollanda: Yakında seçimlere girecek olan Hollanda hükümeti risk almaktan kaçındı. Türkiye için bu aşamada tarih için tarih ile yetinilmesi gerektiğini öne sürdü.
Avusturya: Büyük bir göç dalgasından duyduğu endişeyi ifade eden Avusturya, müzakerelerin başlatılması için erken olduğunu, bu konuda acele karar alınmaması gerektiğini savundu.
Belçika: Önce kamuoyu baskısıyla Türkiye'ye tarih verilmesine eleştirel bakan Belçika, Fransa ve Almanya önerilerinin eleştiri almasının ardından, Kopenhag zirvesinde yakın bir tarih verilmesinden yana tavır sergiledi.