Fransız basınında Türkiye-İsrail krizi yorumu

Önde gelen Fransız gazeteleri de, Türk-İsrailli ilişkilerde patlak veren gerginliklere eğildi.

PARİS (ANKA) – Türkiye’nin İsrail’e dönük politikaları ve ikili ilişkilerde yaşanan gerginlikler, Batılı basında giderek artan bir yer alıyor.

Son olarak önde gelen Fransız gazeteleri de, konuya eğildi. Le Figaro, başyazısında “Kriz hız kazanıyor ve Ankara’nın diplomasisinin temellerini sorguluyor” derken Le Monde, “Başbakan Erdoğan, İsrail karşıtı duygularından faydalanıyor” savını başlık olarak kullandığı haberinde “Gerginlikler Ortadoğu’da farklı hedefleri de yansıtıyor” yorumunu yaptı.

Le Figaro gazetesi, başyazısında birkaç aydır İsrail ile Türkiye arasındaki “imtiyazlı” ilişkiler bozulduğunu belirterek “Şu ana kadar frenlenen kriz hız kazanıyor ve Ankara’nın diplomasisinin temellerini sorguluyor” diye yazdı.

Reklam
Reklam

Başyazısında Davos’ta Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Peres arasında yaşananların, “Türkiye’nin İsrail ile çok iyi olan ilişkilerine ve İsrail-Suriye dosyasında olduğu gibi Hamas ile Filistin konusunda Hamas ile arabuluculuk niyetine rağmen Müslüman ülkelerinin tarafında kalmayı düşündüğünü kanıtladığı” öne sürüldü.

Başbakan Erdoğan’ın, Çin’in Uygurlara yönelik baskılarını “soykırım” olarak nitelemesi de “Türkiye’yi tüm dünyada Müslümanların savunucusu olarak gösterme niyeti” olarak da yorumlayan gazete, Türkiye’nin İsrail konusunda sadece sözleri sarfetmediğini adımların da attığını belirterek bu çerçevede İsrail’in “Anadolu Tatbikatı”na katılımının “iptalini” örnek gösterdi.

Le Figaro, Ankara’nın “mevcut tutumu”nun arkasındaki iki nedeni, “Ülke içinde iktidardaki ılımlı İslamcı partisi AKP’nin, iradesini Genelkurmaya empoze ederek halk arasında tabanı sağlamlaştırması” ve “Uluslararası alanda da Türkiye’nin Arap-Müslüman tarafına yanaşarak bağımsızlığına vurgu yapması” olarak sıraladıktan sonra şunları yazdı:

Reklam
Reklam

“Dünyanın 17. büyük ekonomik güç olan Türkiye, bölgede ağırlığının olmasını istiyor. Avrupa tarafından ihmal edilmiş bir Türkiye, Ortadoğu’ya yönelirken Ermenistan ile barışarak Rusya’ya yakınlaşma olanağını elde ediyor.”

-LE MONDE-

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki kriz de Le Monde gazetesince de değerlendirildi. “Erdoğan İsrail’e karşıtı duygularından faydalanıyor” başlıklı haber analizinde gazete, Türk hükümet yetkililerinin, tatbikatı iptal etme kararını Gaze operasyonlarına ilişkin anlaşmazlıklara bağladığını kaydetti.

“Ayrılık” dizisinden kaynaklanan krize de değinen gazete, Türk halkının yüzde 53’ünün Yahudi komşu istemediğini gösteren ankete dikkat çektikten sonra “İsrail ile gerginlikler, Ortadoğu’da farklı hedeflerini de yansıtıyor. Göreve başlar başlamaz Binyamin Netanyahu hükümeti, Suriye ile İsrail arasında arabuluculuğu sürdürme önerisini reddetmişti” diye yazdı.