Fransız işadamları Gebze Ticaret Odası’nı (GTO) ziyaret etti.
Türkiye’de yatırım yapmak isteyen ve partnerler arayan, geri dönüşüm, atık bertaraf ve yenilenebilir enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Fransa’nın bilinen firmalarından 10 işadamı GTO’yu ziyaret etti. GTO üyesi firmalar ile ikili görüşmeler de gerçekleştiren Fransız işadamları bölgeye yapılabilecek yatırımlar hakkında detaylı bilgiler aldı.
Sunum ile başlayan ziyaret programında GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler ve Fransız firmaları adına Groupe Vauche CEO’su Stephane Vauche konuşma yaptılar.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Gebze Bölgesi hakkında bilgiler verirken Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ilişkilerine de değindi. Türkiye sanayisinin kalbinin Gebze olduğunu vurgulayan Çiler, “9 adet Organize sanayi bölgesi, 13 adet limanı, 12 bine yaklaşan üyesi, 54 farklı ülkeden toplam 339 yabancı sermayeli üyesi, 6 milyar doları aşan ihracatı ile Gebze Türkiye’nin üretim üssü konumundadır. Bölge tek başına Türkiye’nin yüzde 10’luk ithalatını karşılamaktadır” dedi.
Bölgenin ulaşım ve teknoloji yönünden de büyük imkanlara sahip olduğunu söyleyen Çiler, GTO’ya üye Fransız firmaların sayısının 28 olduğunu ve bu firmaların genel olarak enerji, çelik, plastik ürünleri, kozmetik, elektrik üzerine yoğunlaştığını dile getirdi.
2012 yılı ilk 9 ayı ihracat rakamları ele alındığında Türkiye ihracatının yüzde 4,02’sinin, ithalatının ise yalnızca yüzde 3,63’ünün Fransa ile gerçekleştirildiğini vurgulayan Çiler, “Türkiye'de halen 400'e yakın önemli Fransız şirketinin yatırımı bulunurken, Türkiye'den ise Fransa'da sadece 35 şirket faaliyet göstermektedir. Fransa'daki 35 Türk firmasının 1 milyar dolar civarındaki yatırımına karşılık, Fransız firmaların Türkiye'de yapmış olduğu yatırımların 6 milyar dolar civarındadır. Fransız firmaları özellikle nükleer enerji santralleri ihaleleri, yenilenebilir enerji ve ulaştırma alanlarındaki proje ve ihalelere ilgi göstermektedir. Fransız yatırımları otomobil, elektronik, çimento, eczacılık ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasını istiyoruz” dedi.
Binlerce kilometrelik yolculukların bile bir adımla başladığını söyleyen Çiler; gerçekleştirilen program ile Türkiye-Fransa ticari ilişkilerine yeni bir soluk kazandırmak istediklerini ve uzun dönemli işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Siyasette yaşanan sıkıntılara, Avrupa Birliği sürecine ve vize konusuna da değinen Çiler, ürettikleri ürünlerin kendilerinden daha rahat dolaşabildiğini, vize konusunda ve AB’ye üyelik konusunda destek beklediklerini ifade etti.
Groupe Vauche CEO’su Stephane Vauche de yaptığı konuşmada Türkiye’de bulunmalarından duydukları mutluluğu dile getirirken 150 yıllık bir aile şirketinin 6 kuşak temsilcisi olarak 30 yıldır çevre üzerine projeler geliştirdiklerini ve Türkiye’deki firmalar ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Sunumların ardından GTO Üyesi firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Fransız işadamları daha sonra GOSB Teknopark içerisinde faaliyet gösteren Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim Anonim Şirketini ziyaret ettiler. Ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi firma hakkında bilgiler aktardı.
GTO’yu ziyaret sırasında Fransız heyette; Groupe Vauche, MCT Solaire, Alpha Recyclage, Bartin Recycling, AeraClaen, HRP Conseils, ASMTP ve GAE firmalarının üst düzey temsilcileri yer aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz