Fransız kabinesine yüzde 30 maaş kesintisi

Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande seçim kampanyasında verdiği sözlerden birini derhal yerine getirdi. Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulunun maaşları yüzde 30 kesiliyor.

Fransa'da yeni kurulan hükümetin ilk icraatlarından biri Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükümetindeki bütün bakanların maaşlarını yüzde 30 oranında indirmek oldu.

Hollande, seçim kampanyasında bu kesintiyi vaadetmişti.

Sosyalist cumhurbaşkanının aylık maaşı 21,300 euro'dan 14,910 euro'ya iniyor.

Maaşını indiren François Hollande'ın aksine, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy iktidara gelince maaşının artırılması için düğmeye basmıştı.

Ancak muhalefetteki UMP partisi, yeni hükümetin bakanlar kurulunda Sarkozy'nin kabinesine kıyasla 14 daha fazla bakan olduğuna işaret ediyor.

Reklam
Reklam

Sarkozy'nin partisi UMP'nin genel sekreteri Jean-François Cope, ''Maaş kesintisi gerçeğin üstünü örtemez. Hollande'ın kabinesi daha kalabalık. Yeni bakanların yanındaki onlarca danışmanı da hesaba katarsak, bu hükümet vergi mükelleflerine daha pahalıya patlıyor.'' dedi.

Mali anlaşmaya karşı

Fransa'nın yeni Maliye Bakanı Pierre Moscovici, hükümetin Avrupa Birliği’nin bütçe anlaşmasını onaylamayacağını tekrarladı.

Moscovici, Fransa'nın anlaşmayı onaylayabilmesi için büyüme ile ilgili maddelerin eklenmesi gerektiğini belirtti.

Bütçe anlaşması, hükümetlerin borçlarını azaltmak için kamu harcamalarını sıkı kontol altına almsını gerektiriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyası boyunca kemer sıkma politikalarının yanısıra büyümenin de gerekli olduğunu vurguladı.

Hollande, kemer sıkma politikalarının tek başına euro bölgesindeki borç krizini çözemeyeceğini söylüyor.

Moscovici, göreve başlamasının ardından ilk defa verdiği bir mülakatta “Açıkça, anlaşmaya büyüme ve büyüme stratejisi üzerine bir bölüm eklenmesi gerektiğini, yoksa onaylamayacağımızı söylüyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Moscovici'nin açıklaması Hollande'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ekonomik kriz ile ilgili yaptığı görüşmeden birkaç gün sonra geliyor.

27 üyeli AB’nin 25 üyesi anlaşmayı imzaladı ancak anlaşmanın tek tek parlamentolar tarafından da onaylanması gerekiyor.

Planlı çıkış

Yunanistan'ın euro'dan çıkmak zorunda kalması ihtimali, endişeleri artırıyor. Bu ayın başında yapılan seçimlerde, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu kemer sıkma önlemlerini redetti.

Yunanistan Haziran ayında yeniden seçime gitmeye hazırlanıyor.

En çok oy alan partilerden biri, borçlarını donduracağını ve AB ve IMF’den alınan kurtarma kredilerinin şartlarını yeniden görüşüleceğini taahhüt ediyor.

İlk defa bazı siyasetçiler ve finans dünyasının önde gelenleri Yunanistan’ın euro'dan çıkmak zorunda kalabileceğini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladılar.

IMF Başkanı Christine Lagarde, “Eğer Yunanistan yükümlülüklerini yerine getiremezse, şartlar yeniden gözden geçirilebilir. Bu, ya ilave yardımların yapılması, ya ek süre verilmesi, ya da euro'dan çıkması için uygun yolların bulunması anlamına geliyor – ki bunun olabildiğince planlı olması gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

Lagarde, Yunanistan’ın euro'dan çıkışının “Aşırı maliyetli olacağını ve büyük riskler barındırdığını ancak bunun teknik olarak detaylıca düşünülmesi gereken bir ihtimal olduğunu” belirtti.