Fransız siyasiler arasında hesaplaşma dönemi

PARİS (İHA) - Fransa'da "Clearstream Skandalı" olarak yargıya intikal eden soruşturma, 2001 yılının Haziran ayında, dönemin başbakanının isteği üzerine 2 savcı tarafından araştırılmaya başlandı.

Sorumluların bulunarak cezalandırılması istenen soruşturma kapsamında 2004 yılında davayı soruşturan 2 savcıdan biri olan Renaud van Ruymbeke'ya imzasız iki mektup gönderen belirsiz bir kişi, bu mektuplardan birine iliştirilen bir CD'de, Clearstream'deki 16121 banka hesabın ayrıntılarına dikkat çekilmiş ve CD'deki bilgilere göre hesap sahipleri arasında birçok ünlü Fransız bürokratının yanı sıra, şimdiki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin isminin de bulunduğu açıklanmıştı.

Reklam
Reklam

O dönemde Başbakan Dominique de Villepin , 2007 Nisan ayın da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olma düşüncesiyle, karşısına rakip olarak çıkacağını düşündüğü Nicolas Sarkozy'nin Fransız toplumu önünde siyasi itibarını sarsmak için söz konusu bilgileri basına bilinçli bir şekilde sızdırıp, Fransız siyasi gündemine "Clearstream Skandalı " olarak düşmesini sağladığı iddia edilmişti. Sarkozy'nin siyasi hayatının sonu olacağı varsayımlarının sıkça konuşulduğu bu skandal, tam tersi olarak eski Başbakan Dominique de Villepin'in siyasi hezimetini hazırlamış oldu.

Nisan ve Mayıs 2007 tarihlerinde yapılan 2 turlu Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucu Sarkozy Elysee'de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmayı başardı. Kurduğu orta yol hükümetiyle Haziran 2007'de yapılan genel seçimlerin ilk turunda ezici bir çoğunluğa ulaşan Sarkozy'nin partisi, ikinci turda Fransız halkı kendisine daha fazla yetkiyi çok gördü ve beklenilene yakın bir milletvekili çıkararak kurduğu kabinede bir iki küçük değişiklik yaparak, Fransız siyasetinde Sarkozy dönemini başlattı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Sarkozy, kendisine daha evvel oynanan oyunu unutmadı ve eski Başbakan Dominique De Villepin'i yargı önüne çıkarmaya kararlı olduğunu gösterdi. Villepin döneminde Başbakanlık Başdanışmanlığı görevini yürüten General Philippe Rondot'nun 2 gün evvel verdiği ifadeden yola çıkan araştırmayı yürüten savcılar, eski Başbakanın evinde arama yapıldı. General Rondot ifadesinde, Sarkozy'ye yönelik komplo kurmak amacı güttüğü yorumları yapılan yanlış bilgilerin sızdırılması konusundaki emrin, Villepin tarafından savcı Ruymbeke'ye bilinçli olarak verildiğini söylediği ileri sürülmüştü. Başbakanlık Başdanışmanlığı görevini yürüten General Philippe Rondot' Bugün adliye sarayında daha evvelki ifadeleriyle ilgili olarak, soruşturma kapsamında savcıya ifade vermesi bekleniyordu. Başbakanlık Başdanışmanı'nın ne zaman geleceği veya gelmeyeceği konusunda adli merciler yorum yapamayacaklarını söyledi.