Fransız uçakları Libya'ya saldırdı

Libya ordusunun isyancıların kalesi konumundaki Bşngazi'ye girdiği haberleri ardından uluslararası toplum Kaddafi yönetimine yönelik tutumunu sertleştiriyor.

Libya ordusunun isyancıların kalesi konumundaki Bingazi'ye girdiği haberleri ardından uluslararası toplum Kaddafi yönetimine yinelik tutumunu sertleştiriyor.

Dünyanın önde gelen liderleri, Libya'ya askeri müdaheleyi tartışmak üzere bugün Paris'te bir araya geldi.

Fransız savaş uçaklarının da Libya semalarında olduğu bildirildi.

Bu uçaklardan bir Libya askeri aracına ateş de açıldığı açıklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Sarkozy, Paris'te yaptığı açıklamada, uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti.

İtalya da ABD, NATO ve İtalyan güçlerinin bulunduğu beş üssü kullanıma sundu.

Kanada bölgeye savaş uçakları gönderdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ülkesinin Libya konusunda tüm seçeneklere hazır olduğunu söyledi.

Hollanda başbakanı da, İngiltere, Fransa ve Kanada'nın önümüzdeki saatlerde Libya'ya hava saldırısı yapacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama ise, ülkesinin ve Libya ile ilgili diğer koalisyon ülkelerinin, bu ülkede sivillere karşı şiddetin durdurulmasına yönelik olarak acilen harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

Bingazi bilmecesi

BBC için çalışan bir gazeteci, Libya yönetiminin ateşkes ilanına rağmen, Muammer Kaddafi'ye bağlı tankların muhalefetin kalesi olan Bingazi kentine girdiğini bildiriyor.

BBC'den Ian Pannell, BM'nin uçuşa yasak bölge ilanına rağmen, Bingazi kenti üzerinde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın da, muhalif güçlerin açtığı ateş sonucu düştüğünü söylüyor.

Reklam
Reklam

Bugün erken saatlerde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın alevler içinde yere çakıldığı bildiriliyor.

El Cezire televizyonu da, Kaddafi güçlerinin muhaliflerin elindeki Bingazi kentinin batısındaki banliyölere girdiğini bildirdi.

El Cezire, Bingazi'nin batısındaki banliyölere giren Kaddafi güçlerinin kent merkezine yönelik ağır topçu ateşi başlattığını duyurdu.

Diğer taraftan Libya hükümeti, Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerin denetimindeki Bingazi'ye saldırı düzenlediği haberlerini yalanladı.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, ''Bingazi'de hiçbir şekilde saldırı yok. Söylediğimiz gibi ateşkese uyuyoruz ve uluslararası gözlemcilerin gelmesini istiyoruz'' dedi.

İbrahim, köy ve kasabalara saldırılar düzenleyen muhalif güçlerin dışarından yabancı müdahaleyi kışkırtmaya çalıştıklarını öne sürdü.

Daha önce de Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı hükümete bağlı güçlerin, ateşkes uyarınca Bingazi'ye girmeyeceklerini söylemişti.

Halit Kaim, gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümete bağlı güçlerin Bingazi yakınındaki varlığının ateşkesi ihlal etmediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Libya'dan BM'ye eleştiri

Libya hükümeti, Albay Kaddafi'ye karşı güçlere yönelik askeri operasyonları derhal durdurma ve ateşkes ilan etme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Hükümet adına açıklamayı yapan Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, her türlü askeri operasyonun durdurulduğunu bildirdi.

Kusa, Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, bu kararın, BM'nin Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etmesinin ardından sivilleri korumak amacıyla alındığını açıkladı.

Libya haber ajansı Jana, Kaddafi'nin ateşkesin uygulanması için Türkiye, Malta ve Yunanistan'dan yardım istediğini söylüyor.

Ajansın haberine göre, Kaddafi bu üç ülkeden ateşkesin uygulanmasını denetlemek için Libya'ya delegasyon göndermelerini istedi, bu istek Türkiye ve Malta başbakanlarına telefonla iletildi.

Musa Kusa, hükümet adına yaptığı açıklamada sivillerin korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi, ayrıca ülkedeki tüm yabancıları ve yabancı yatırımlarını koruyacaklarını kaydetti.

Ancak Libyalı bakan, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik askeri saldırıya yetki vererek mantıksız davrandığını belirtti.

Reklam
Reklam

Musa Kusa bunun BM sözleşmelerinin ve Libya'nın egemenlik haklarının ihlali olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini onaylamış, uçuşa yasak bölgenin korunması amacıyla Libya uçaklarına saldırı dahil ''her türlü gerekli önlemi'' onaylayan bir karar almıştı.