Fransızlar seçime kilitlendi

PARİS (İHA) - Fransa'da halk, gelecek ay düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dört hafta hala seçim atmosferine girdi.

Seçim için geri sayım sürerken ülkede gerçekleştirilen son anketler kararsızların oranının hala yüzde 39 civarında olduğunu gösteriyor. Yüksek seçim kurulu yerine geçen Anayasa Konseyi, seçimle iş başına gelmiş en az 500 kamu yöneticisinden imza toplayarak 22 Nisan'daki ilk tur seçime katılmaya hak kazanan adayların listesini açıkladı. Son olarak çiftçi lideri ve dünyadaki küreselleşme aleyhtarı gösterilerin öncüsü Jose Bove, aday olmak için gerekli 500 imzayı topladı.
Seçim sistemine göre adayların, toplam olarak sayıları 42 bini bulan milletvekili, senatör ve belediye başkanından en az 500'ünün imzasını alması gerekiyor. 2002 yılındaki seçimlerde 16 aday, yarışın ilk turuna katılmak için gerekli imzayı toplayabilmişti.

Reklam
Reklam

12 cumhurbaşkanı adayı, on yıllardır Fransa'nın iç ve dış siyasetinde önemli söz sahibi olan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın halefi olmak için mücadele verecek. Seçimin en güçlü adayları, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri muhafazakar Nicolas Sarkozy, Demokrasi Birliği lideri liberal François Bayrou ve sosyalist Segolene Royal'den oluşuyor. Ancak aşırı sağcı Jean Marie Le Pen'in de seçimlerde yüksek bir oy oranına ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aktif postacılık görevine devam eden Devrimci Komünist Partisi adayı Olivier Besancenot ve balıkçı, avcı ve çevrecilerin desteklediği Frederic Nihous, en renkli adaylar arasında yer alıyor.
Fransız siyaset bilimci Dominique Reynie seçime büyük ilgi gösterilmesini favori sayısının artmasına bağlıyor. Reynie'ye göre, son seçimin ikinci turunda aşırı sağcı Le Pen ile Chirac'ın finale kalmaları hayal kırıklığına yol açmıştı. Seçmen bu kez adeta hayal kırıklığının tazmin edilmesini bekliyor. Üç favoriden ikisinin ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimine katılmasının da bunda önemli rolü var. Fransız halkı adayları daha iyi tanımak, haklarında vergi usülsüzlükleri ya da gayrı menkul skandallarıyla ilgili iddiaların doğruluk derecesini öğrenmek istiyor. Soğukkanlı mı kalacaklar yoksa hissi davranıp aptalca şeyler mi söyleyecekler? Herkes merak içinde.

Reklam
Reklam

Bu arada miting salonları tıka basa dolarken, adaylar taraftarlarının yoğun tezahüratları arasında kürsüye çıkıyor. Televizyon reytingleri de futbol karşılaştırmalarını aratmıyor. Halk iş yerinde ve kafelerde sürekli seçimleri ve adayları tartışıyor. Siyasi haber dergisi Point'in yayıncısı Franz-Olivier Giesbert, "Kapak konusu olan politikacı tirajı artırıyor. Halk dergiye adeta saldırıyor. Her hafta baskı rekoru kırıyoruz" diyor. Tecrübeli gazeteci, siyasi bezginlik yıllarından sonra Fransa'nın son derece farklı bir gelişme geçirdiğini ve bunu da genç nesil politikacılara borçlu olduklarını şöyle anlatıyor: "Segolene Royal, Nicholas Sarkozy ya da François Bayrou'nun da eleştirilecek yanları var. Ama hiç olmazsa parti görevlileri gibi konuşup iki yüzlülük etmiyorlar. Tabii ki her zaman gerçeği söylemiyorlar. Yoksa politikacı olamazlardı. Ama açık konuşuyorlar. Bu yeni bir şey. Fransa'da bir şeyler oluyor. Fransa'nın siyasetle barışması çok güzel bir gelişme."
Bu arada Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turuna bir ay kala kararsız seçmenlerin oranının yüzde 39 civarında olduğunu ortaya koydu.

Reklam
Reklam

Sofres kamuoyu şirketi tarafından düzenlenen anket, Bayrou'nun, ikinci tura kalması halinde rakibi Sarkozy ve Royal'e karşı daha fazla oy alacağını gösterdi. İlk turda Sarkozy'nin yüzde 31, Royal'in yüzde 24, Bayrou'nun ise yüzde 22 oranında oy alması bekleniyor. Bayrou'nun, ikinci turda Sarkozy karşısında yarışması halinde oyların yüzde 54'ünü, Royal karşısında olması halinde ise oyların yüzde 60'ını alarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacağı tahmin ediliyor.