Fransızlara milli maç şoku

Tunusluların Fransa milli marşını yuhalaması Sarkozy'i çıldırttı.

Fransa'da milli takımın Tunus milli takımıyla önceki gece Paris'te oynadığı dostluk maçında Fransız milli marşı ‘La Marseillaise'in yuhalanması infial yarattı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, olayı ‘skandal' diye niteleyip şoke olduğunu belirterek derhal spor yetkilileriyle topladı. Toplantının ardından Spor Bakanı Roselyne Bachelot, Fransa'da oynanan maçların milli marşın yuhalanıp ıslıklanması halinde derhal durdurulacağını açıkladı. Bachelot, "Milli marş ıslıklanırsa hükümet üyeleri derhal stadı terk edecek. Karşılaşılan ülkeyle tüm dostluk maçları federasyon başkanının belirleyeceği tarihe dek askıya alınacak. Federasyon başkanı bu önlemlerin yerine getirilmesini sağlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Ama Paris'teki stadyumu dolduran 60 bin kişi, Tunus'tan gelmemişti, kökleri eski Fransız sömürgeleri Kuzey Afrika ülkelerinde olan göçmen nüfustu. Tunus baynaklarıyla gelip ‘Tunus, Tunus' diye bağıran kalabalığın, Fransız futbolcuların adları okunurken yükselen yuhalaması, sıra ana babası Tunuslu olmasına rağmen Fransa takımında oynayan Hatem Ben Arfa'ya geldiğinde doruğa çıkarmıştı.

‘Mağrip'le hiç oynamayalım'

Federasyon Başkanı Jean-Pierre Escalettes, protestocuları ‘geri zekâlı' diye niteleyip, bunların futbolcuları incittiğini belirtti. Spor Bakanlığı Müsteşarı Bernard Laporte, Cezayir ve Fas karşılaşmalarında da bu sorunun yaşandığını hatırlatıp "İkiyüzlülüğü bırakıp Mağrip'le maçları durduralım. Marseillaise'in yuhalanmasına tahammül edemeyiz" dedi.

Başbakan François Fillon da, "Fransa ve Fransız futbolculara hakaret. Maç derhal durdurulmalıydı" diye feryat etti. Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Jean-Marie Le Pen, "Çokkültürlülüğün bir hata olduğunun kanıtı" yorumunu yapıp UEFA'ya "Fransız karşıtı ırkçılıkla mücadeleye yanaşmıyorlar" diye çattı.

Reklam
Reklam

Fransa'nın 3-1 kazandığı maçta iki gol atan Thierry Henry "Evinde yuhalanmak kolay değil" derken, Ben Arfa "Onlara kızgın değilim. Biraz utanç verici, ama büyük sorun değil. Var olmaya ihtiyaçları var, onları anlamak lazım" görüşündeydi.