Fransızların Bursalı Clio isyanı

Geçmişte Sarkozy’nin ‘Türkiye üretimine’ karşı çıktığı Clio 4’te Bursa yüzde 70’le aslan payını alıyor.

360 bin Clio 4’ün 240 bini Türkiye’de üretilecek. Renault otomobil başına 1.300 euro’luk maliyet avantajını gözönünde bulundurarak bu kararı aldı. Fransa’da işçi çıkarma gündemde. Sendika hükümete tepkili

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde “Clio 4 üretiminin tamamı Türkiye’de yapılacak” söylemleriyle patlayan kriz, aracın üretimine başlanması sonrasında yeniden alevlendi. Bazı sendika temsilcileri, Clio 4 üretiminin yüzde 70’inin Türkiye’de yapılması kararını eleştirerek bunun işçiler ile hükümet arasındaki gerginliği artıracağı iddiasında bulundu. Buna göre şu anda Clio modelinin yüzde 41’ini üreten Fransa’nın payı 30’un altına inecek, Türkiye’nin payı yüzde 46’dan yüzde 70’in üzerine çıkacak. İspanya’daki yüzde 13’lük üretim sıfırlanacak. Renault ise acilen bir açıklama yaparak Clio 4 üretiminin iki fabrika arasında nasıl paylaştırılacağına ilişkin oran veremeyeceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Adının açıklanmasını istemeyen sendika temsilcileri verdikleri demeçlerde, Renault’nun kendi içinde yapılan sunumlarda Clio 4 üretiminin yüzde 30’dan daha az miktarının Fransa’da üretileceğinin kaydedildiğini belirterek “Bu karar açıklanmış durumda. Şayet böyle uygulanacaksa, hükümet ile işçiler arasında gerginliği artırır” ifadesini kullandılar. Fransa, Renault’nun yüzde 15.01 hissesine sahip.

Fransa’da işçi çıkarılacak
Bu tartışmanın, Renault’nun PSA’nın planladığı gibi büyük çapta işçi kıyımı yaşanmaması için Fransız işçi sendikalarından ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin bazı tavizler istediği döneme rastlaması dikkat çekiyor. İşsizliğin 13 yılın en yüksek seviyesine çıktığı belirtilirken, Fransa hükümeti, geçtiğimiz günlerde tarihinin en sıkı bütçe kısıntısına gideceğini açıklamıştı.
Renault’nun Clio 4 üretiminin yüzde 70’ini Oyak Renault fabrikasında yapmasının, Flins tesislerinin geleceğini ve istihdamını olumsuz etkileyeceğini savunan sendikacılar, Clio 4 ile birlikte Flins’in kapasitesinin elektrikli Zoe modeliyle dolmasının imkansız olduğunu da savundu.

Reklam
Reklam

İddialara göre gelecek yıl üretimine başlanması planlanan Zoe modelinin yıllık üretim kapasitesinin ne olacağı belirsiz ve halen açıklanmadı. Finans uzmanları da, elektrikli araç satışlarının halen istenilen düzeylerin oldukça gerisinde olduğunu hatırlatarak, “Renault şu an baskı altında. İstihdamı korumak uğruna Fransa’da üretilecek Clio miktarını artırıp artırmayacağına karar vermek durumunda” görüşünü savunuyor.

Renault’dan jet açıklama
Renault ise, dün bir açıklama yapmakta gecikmedi. yaptığı kısa açıklamada Clio 4 üretiminin Bursa ile Flins arasında paylaştırıldığı hatırlatılarak, bu aşamada herhangi bir oran vermeyeceğini bildirdi. Flins tesislerinde Clio 4 ile Zoe üretiminin yapılacağını hatırlatan Renault, ayrıca bu tesiste kasım ayından itibaren Clio III’ün devamı niteliğindeki “Clio Collection” modelinin üretilmeye başlanacağını bildirdi. Clio Collection, Renault’nun B sınıfındaki an ucuz alternatifi olarak satışa sunulacak.
Paris Fuarı’nda tanıtılan Clio 4’ün Avrupa çapında dağıtım ve satışına başlanırken, Türkiye’de de bu ay içinde satışa sunulacak.

Reklam
Reklam

Bursa’da 240 bin Clio 4 üretilebilecek
* Oyak Renault’nun Bursa fabrikası,
Clio 4’ün ana üretim tesisi olacak.
* Bursa, aynı zamanda Clio 4’ün stationwagon versiyonu Clio Sport Tourer’ın da tek üretim yeri durumuna gelecek.
* Türkiye’deki fabrikada istenirse yılda maksimum 240 bin Clio 4 üretebilecek. Clio 3 ve Symbol üretimi ise son bulacak.
* Fransa’daki Flins fabrikasında üretimin 80-100 bin arasında olması beklenirken, Clio 4 RS Dieppe fabrikasından çıkacak. Flins’te Clio 4’ün pahalı versiyonlarının üretimi öngörülüyor.
* Dünyada yılda 360 bin adet adet 4 satılması bekleniyor.
* Clio 3, geçen yıl 304 bin adet satmıştı. Bursa’daki Clio 3 üretim kapasitesi yıllık 135 bin dolayındaydı.
* Clio 3’ün yüzde 41’i Fransa, yüzde 13’ü İspanya ve yüzde 46’sı da Bursa’da üretiliyordu.

Türkiye’de motor yatırımı gündemde

* Yeni Clio 4, mevcut Clio 3’ten biraz daha düşük fiyatla piyasaya sunuldu. Bunda, Bursa tesislerinde Clio’ların Fransa’dan 1300 euro daha ucuza üretilebilmesi büyük rol oynuyor.
* Yani Renault’nun, Bursa’da yılda 240 bin adet Clio 4 üretmesi halinde, sağlayacağı yıllık tasarruf en az 312 milyon euro olacak.
* Clio 4 için Flins fabrikasına 100 milyon euro, Oyak fabrikasına ise 200 milyon euro yatırım yapıldı.
* Clio 4’te de kullanılan 900 cc’lik motorların Bursa’da üretilmesi için girişimlerse sürüyor. Gerçekleşirse, Clio 4 ve motor projelerinin toplam yatırımı 500 milyon euro’ya ulaşacak. Ancak Renault’nun, 1.5 yılda Bursa’dan sağlayacağı avantaj, bu yatırım miktarına denk gelmiş olacak.
* Oyak fabrikasında istihdam değişmezken, Renault, geçtiğimiz aylarda Flins tesislerinden 300 kişinin işine kademeli olarak son verecek.

Reklam
Reklam

Avrupa’daki kriz fiyat rekabetini kızıştırdı

Avrupa’da euro krizi nedeniyle satışlarda büyük düşüş yaşanırken, özellikle en çok satışın olduğu B sınıfında büyük fiyat rekabeti yaşanıyor. Clio 4 krizi sonrası görevinden ayrılan Renault’nun o dönemde Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, “Flins fabrikasında üretilen Clio, Bursa’da üretilen aynı araçtan 1300 euro daha pahalıya mal oluyor. Maliyet uçurumu her geçen gün daha can yakıcı noktaya geliyor. Avrupa’da markalarının satışlarını artırmak için Özellikle küçük otomobillerde yürüttüğü fiyat savaşı, kar marjlarını yok ediyor” demişti. PSA Peugeoüt Citroen, Avrupa’da sattığı araçların yüzde 62’sini, Renault ise yüzde 43’ünü Fransa’da üretiyor. PSA, 8 bin işçi çıkarıp Fransa’da tesis kapatabileceğini açıklamıştı. Clio 4 modeli Clio3’ten ve Fransız rakibi yeni Peugeot 208 ise, 207 ile hemen hemen aynı fiyata satışa sunuldu.

(Otokolik)