Bir bilgisayarda Windows, Linux veya MacOS gibi işletim sistemlerinden biri yüklü olabilir. FreeDOS cihazlarda ise kullanıcıların bu lisanslı işletim sistemlerinden herhangi birini seçerek bilgisayara kurmaları gerekir. Pek çok kişinin yanıt almaya çalıştığı “FreeDOS ne demek?” sorusu da bu açık kaynaklı işletim sisteminin temel özellikleri ve nasıl kullanıldığı gibi hususlar çerçevesinde ele alınmalıdır.
Piyasada yer alan bilgisayar modellerine göz atıldığında Freedos terimine rastlanması mümkündür. Bu terimin ne anlama geldiğinin bilinmesi ise yeni bir bilgisayar satın alacak kişiler için önem arz eder. “Freedos ne anlama gelir?” sorusuna yanıt verilirken bilgisayarların işletim sistemlerine değinilmelidir.
Normal şartlarda bilgisayar satın alacak olan bir kişi cihazın işletim sistemi ve sürümü gibi donanımsal özelliklerini inceler. Bu konuda inceleme yapılırken cihazın markasına göre Windows, Linux ya da macOS gibi işletim sistemi çeşitleriyle karşılaşılabilir. FreeDOS bilgisayarlar ise lisanslı bir işletim sisteminin yüklü olmadığı cihazlardır. Dolayısıyla markaların herhangi bir lisanslı işletim sistemi kurmadan satışa çıkardığı bu bilgisayarlar daha düşük maliyete sahiptir. FreeDOS işletim sistemine yönelik olan diğer bilgiler ise aşağıda sıralanmıştır:
FreeDOS bilgisayarların temel özelliği herhangi bir lisanslı işletim sistemini kapsamamasıdır. Buna ek olarak ele alınan açık kaynaklı işletim sisteminin cihaza Linux, Windows veya MacOS işletim sistemlerinden herhangi birini kurma özgürlüğü sunduğu bilinir. Dolayısıyla FreeDOS özellikleri arasında öne çıkan hususlardan biri de kullanıcıların tercih ettikleri işletim sistemini cihazlara kurmalarını mümkün kılmasıdır.
Yine markaların herhangi bir işletim sistemi kurmadan piyasaya sürdüğü bu cihazlar genellikle daha uygun fiyatlıdır. Ancak FreeDOS bilgisayarın kurulumunun sorunsuz bir şekilde tamamlanması için mutlaka işletim sisteminin doğru adımların tamamlanmasıyla cihaza yüklenmesi gerekir.
Bilgisayar satın alırken FreeDOS veya Windows gibi işletim sistemleri arasında karar kılmak isteyen kullanıcılar en avantajlı seçeneği keşfetmeye çalışır. “FreeDOS bilgisayar almak mantıklı mı?” diyen kişilere ise teknik detaylara olan yatkınlıkları doğrultusunda yanıt sunulmalıdır. Bu özelliğe sahip olan bir cihazı satın alıp lisanslı işletim sistemi yükleme aşamasını tamamlayacak olan kullanıcılar rahatlıkla FreeDOS bilgisayarları tercih edebilir. Bu noktada “FreeDOS neden ucuz?” sorusu da öne çıkarken söz edilen özelliğe sahip cihazlarda lisanslı bir işletim sistemi bulunmadığı için kullanıcıların satın alma işlemlerini kendileri gerçekleştirmeleri gerekir. Ancak cihaza lisanslı işletim sistemi yüklemeye vakti olmayan veya bu konuda bilgi eksikliği bulunup bir uzmana danışamayacak olan kişilere ise FreeDOS bilgisayarlar yerine diğer modelleri tercih etmeleri önerilir.
Bir bilgisayarın FreeDOS veya Windows işletim sistemine sahip olmasındaki temel fark lisanslı işletim sisteminin cihazda kurulu olup olmamasına ilişkindir. Yani FreeDOS bilgisayarlar yalnızca kullanıcıların cihaza lisanslı bir işletim sistemi kurmalarını gerektirmesi ile Windows ya da MacOS bilgisayarlardan ayrılır. Bunun dışında FreeDOS cihazların donanımsal özellikleri aynı modelin Windows işletim sistemine sahip seçeneği ile değişkenlik göstermez.