Fritolay Tek Gıda İş Çatısı Altında Örgütleniyor

Pepsico firmasına bağlı Fritolay fabrikası, Tekgıda-İş Sendikası altında örgütleniyor.Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa...

Pepsico firmasına bağlı Fritolay fabrikası, Tekgıda-İş Sendikası altında örgütleniyor.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in katılımıyla yapılan toplantıda, İzmit'in Kartepe İlçesindeki fabrikasında 250 işçinin sendikaya üye olduğu belirtilerek toplu iş sözleşmesi yapılabilmesi için 50 işçinin daha üye olması gerektiği ifade edildi. Geçen hafta Tarsus’ta toplantı yapan sendikanın genel başkanı Mustafa Türkel, "Türkiye’deki bin 358 işçiden 540'ının sendikaya üyeliğinin tamamlanması gerekiyor. İzmit Suadiye fabrikasında ise 462 işçiden 250’si sendikaya üye oldu. Bu sayıyı 300’e tamamlamamız gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

Tek Gıda-İş Sendikası, toplu iş sözleşmelerinde kotanın artacağı Sendikalar Yasası yürürlüğe girmeden Ocak ayına kadar bu sayıyı tamamlamayı hedefliyor. Kartepe ilçesinde fabrika çalışanlarının katılımıyla yapılan toplantıya, Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, genel merkez teşkilatlanma sekreteri Recep Ali Çelik, genel merkez örgütlenme uzmanı Mustafa Söylemez ve Bel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Osman Şar katıldı. Sendikalaşma faaliyetleri konusunda işçilere bilgi veren Türkel, şöyle konuştu: “Uzun bir örgütlenme süreci geçirdik. Zaman zaman işverenin baskısıyla karşılaştınız ancak şu an sürecin sonundayız. Türkiye’de sendikaların önüne engel konuluyor ve sendikalara tepki gün geçtikçe artıyor. İktidar, kazanılan haklara müdahale etti ve sendikalar 1980 sonrası sesini çıkarmamaya başladı.”

İktidar karşısında sendikaların da ikincikli bir durumda kaldığını ifade eden Türkel, şunları söyledi: “Bu süreçten sonra herkes korkmaya başladı ancak iktidar her zaman doğru olanı yapmak zorunda. Bu yüzden hukuken hakkınızı arama hakkınız var. Ocak’ta yürürlüğe girecek olan Sendikalar Yasası’yla birlikte, işletme, iş kolu ve genel olmak üzere önümüze üç baraj kondu. Sendikanın örgütlendiği iş kolunda, çalışanların yüzde 3’ünü temsil etmesi gerekiyor. Türkiye genelinde bir iş kolunda 2 milyon 200 bin işçi varsa bunun yüzde 3’ü 67 bin eder. Yani sendikal hareket, sendikaların kapısına kilit vurulmasıyla karşı karşıya”

Reklam
Reklam

Yüzde 3’ü geçemeyecekleri için önümüzdeki dönemde 9, bundan iki yıl sonra 21 sendikanın toplu iş sözleşmesi yapamayacağını kaydeden Türkel, “2018 yılında ise maalesef 30 sendikamız toplu iş sözleşmesi yapamayacak” dedi.

İşçilerin, dünyanın en iyi işverenin yanında çalışsalar bile örgütlenmesi gerektiğini söyleyen Türker, sözlerine şöyle devam etti: “Yarın toplu iş sözleşmesinin sağlıklı olmasını istiyorsanız hepiniz ortak bir ses olmalısınız. Bu yüzde toplu iş sözleşmesi için Ocak ayına kadar belirtilen sayıya ulaşmalısınız” Türkel, sürecin sonuna geldiklerini ve yetki başvurusu yapacakları belirterek, "Uzun süredir sendikasız çalıştınız. Frito Lay'e sendika girdi diyebiliriz artık" dedi.

Türkel'in konuşmasının ardından işçilere sendikal örgütlenmeye ilişkin bilgi verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: