ABD’nin, Türkiye’ye konuşlandırmak istediği füze kalkan sistemi konusunda bir karar verilmesi öngörülen NATO Zirvesi’nde Türkiye ile ABD’nin karşı karşıya gelmemesi için çabaların hızlandırıldığı belirtiliyor. Financial Times gazetesi, iki ülkenin üst düzey temasları hızlandırdığını ancak sonucunun hiç de belli olmadığını belirtirken “Ankara’nın Batı ile geleneksel bağlarının gergin olduğu bir yılın ardından ABD ve Türkiye, NATO Zirvesi’nde bir çatışmayı önlemeye çalışıyorlar” yorumunu yaptı.
İngiliz Financial Times gazetesi, NATO’da ABD ile Türkiye'nin birbirine girmelerinin olasılığının bulunduğu uyarısını yaptığı haber analizinde “Ankara’nın Batı ile geleneksel bağlarının gergin olduğu bir yılın ardından ABD ve Türkiye, gelecek aydaki NATO Zirvesi’nde bir çatışmayı önlemeye çalışıyorlar. Mesele, Türkiye’nin NATO çapındaki füze savunma planlarını benimseme isteksizliğinden ve ittifakın yeni rehberi olacak ‘stratejik konsept”teki ifadelere olan itirazlarından kaynaklanıyor” diye yazdı.
-“WASHİNGTON’DA İKİLİ BAĞLARIN DAHA DA BOZULMAYACAĞI UMULUYOR-
Ankara’nın füze savunma sistemine ilişkin öne sürdüğü koşullara ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in “Türklere baskı yapmıyoruz” yönündeki sözlerine de yer verildiği analizde şöyle devam edildi:
“Taraflar, zirvede zarar verici bir çatışmayı önlemek için üst düzey temaslarını hızlandırıyor. Washington’daki bazı yetkililer, Türkiye’nin füze savunmasına evet diyeceğini, böylece iki ülke arasındaki bağlarının daha da bozulmasının önleneceğini umuyorlar. Ancak aynı zamanda sonucun belli olmaktan uzak olduğunu, anlaşmazlığın çözülmediğini de kabul ediyorlar.”
Financial Times, “İttifakın, sistem konusunda Moskova ile işbirliğinin yapılmasına ilişkin bir anlaşmaya varabilmesi için NATO çapında, füze sistemine destek sağlanması gerekli bir ilk adımdır” dediği analizinde Lizbon’da 19-20 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek NATO Zirvesi’ne Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in de katılmasının da öngörüldüğüne dikkat çekti.
-“TÜRKİYE AB’YE İLİŞKİN İFADELERE DE İTİRAZ EDİYOR”-
ABD’nin ittifak içinde sistem için geniş bir destek sağladığını söylediğini de kaydeden FT, ancak Türkiye’nin, tüm topraklarını koruyacak bir sistem ve İsrail ile istihbarat paylaşılmaması gibi bazı taleplerinin Washington tarafından henüz karşılamadığını belirtti.
Sistemin başka ülkelere konuşlanması halinde bile Türkiye’nin onayının da gerekeceğine vurgu yapıldığı analizde “Yetkililer, Türkiye, aynı zamanda Avrupa Birliğine ilişkin ifadeler ve NATO komuta sistemindeki reformlara da itiraz ettiğini, NATO’nun stratejisinin İran ve Suriye’yi tehdit olarak tanımlanmamasında ısrar ettiğini söylüyorlar” denildi.
İngiliz gazetesi, analizin sonunda “Sorun, ABD-Türk ilişkileri için zor bir yılı takip ediyor. Türkiye’nin BM’nin İran’a yaptırımlarına karşı oy kullanması, ABD’nin keyfini kaçırdı” yorumunu yaptı.(ANKA)