FT: Genişleyen AB'de farklı ittifaklara ihtiyaç var

Londra - Financial Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, genişleyen bir AB'de farklı durumlar için farklı ittifaklara ihtiyaç duyulacağına dikkat çekilerek, "Bu daha geniş Avrupa'da Türkiye'ye de yer verilmeli" görüşü vurgulandı.

İngiliz basını dün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesiyle bir kez daha dikkat çeken Türkiye-AB ilişkilerinde
gelinen noktayla ilgili haber ve makalelere geniş yer verdi.

Financial Times gazetesinde yayımlanan makalede, "Fransa-Almanya ilişkilerinin eskisi gibi olmadığı, dünkü görüşmede Mitterand-Kohl dönemindeki evesli tutumun görülemediği" belirtildi.

Reklam
Reklam

Gazetenin konuyla ilgili başyazısında, "bunun sadece Chirac-Merkel ikilisinin kişisel yapılarının tutmamasından değil, iki Almanya'nın birleşme sürecinin ardından Almanya'nın daha çok kendi çıkarlarına dönmesinden kaynaklandığı" kaydedildi.

Yazıda, "genişleyen AB içinde Fransız-Alman motorunun ikili ilişkilerin sağlıklı devamı açısından büyük önem taşıdığına" işaret edildi. "Dünkü toplantının AB'nin yeni gerçeklerinin bir yansıması olduğu" belirtilen makalede, "görüşmenin en ihtilaflı konusunun Türkiye'nin AB üyeliği olduğu" savunuldu.

Makalede, Türkiye'nin üyeliğini destekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Merkel'i ikna ettiğinin görüldüğüne dikkat çekildi.Makalenin son bölümünde, "artık iki vitesli bir motorun Avrupa'yı yürütmeye yetmeyeceği" uyarısında bulunulurken, "genişleyen bir AB'de farklı durumlar için farklı ittifaklara ihtiyaç duyulacak. Bu daha geniş Avrupa'da Türkiye'ye de yer verilmeli" görüşü vurgulandı.

Financial Times gazetesi bugün ayrıca Türkiye'nin eski Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk tarafından kaleme alınan bir makaleye de yer verdi. Sanberk, "Türkiye-AB ilişkilerinde ortaya çıkması beklenen sorunun nihayet ortaya çıktığını, bunun çok az insan için sürpriz olduğunu" yazdı.

Reklam
Reklam

"Sorunun AB'nin Rumları Ada'nın tek temsilcisi olarak AB'ye üye yapmasından kaynaklandığını" vurgulayan Sanberk, "AB'nin tüm uyarılara rağmen yaptığı hatanın
sonucunda yaşananların kaçınılmaz olduğunu" bildirdi.

"Türkiye'nin hala bir aday ülke olduğunu" da vurgulayan Sanberk, "askıya alınan Gümrük Birliği ve serbest dolaşım gibi başlıklar altında yer alan konularda Türkiye'nin AB yasalarıyla zaten neredeyse uyum içinde olduğuna" dikkat çekti. "Bu nedenle siyasi irade sayesinde bu başlıklar altında yürütülen görüşmelerin kısa sürede kapatılabileceğini" belirten Sanberk, "asıl üzerinde çalışılması gerekenler, askıya alınmayan başlıklardır" uyarısında bulundu.

Guardian da Merkel'in Türkiye'ye, Rumlar'a limanlarını açması konusunda bir süre vermekten caydığını duyururken, Times ise Almanya Başbakanı'nın Türkiye'ye
Kıbrıs konusundaki duruşunu değerlendirmesi için zaman tanıdığını belirten bir başlık kullandı.