FT: "İstanbul toplantısı konusunda anlaşma yok"

LONDRA (ANKA)- Üst düzey Irak güvenlik görüşmelerinin tehdit altında olduğu öne sürüldü. Financial Times gazetesi, dışişleri bakanları düzeyindeki toplantı için önerilen üç ayrı yer, Bağdat, İstanbul ve Kahire'de yapılması konusunda anlaşmanın sağlanamadığını yazdı.

Gazete, Iraklıların, Türkiye ve Mısır'ın Irak'ta çıkarları olduğu gerekçesiyle İstanbul veya Kaire'yi istemediğini, Iraklı Kürtlerin de Türkiye konusunda "özellikle hassas" olduklarını yazdı. Financial Times gazetesi, üst düzey Irak güvenlik görüşmelerinin, yapılacak yer ve rehin alınan İngiliz askerleri nedeniyle İran ile ilgili olarak patlak veren gerilimlerin nedeniyle tehlikeye girdiğini öne sürerek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Iraklı yetkililer, Bağdat'ın, önerilen üç yer, Bağdat, İstanbul ve Kahire konusunda anlaşmaya varılamamasının ardından dışişleri bakanları konferansının Avrupalı bir başkentte veya bölgede ‘tarafsız' bir ülkede yapılması üzerinde durduklarını söylüyorlar."

İrak'ın, Bağdat'ta yapılan daha düşük düzeyde toplantının devamı niteliğindeki bölgesel toplantın yeniden bir Iraklı kentte yapılmasını istediğini belirten gazete, ancak bazı komşuların bir savaş bölgesine üst düzey heyetlerini göndermeye istekli olmadığını, Bağdat'ın da, yüksek profili bir toplantıya ev sahipliği yapma kapasitesinin bulunup bulunmadığından emin olmadığını da yazdı. Gazete şunları yazdı:

"Ancak Iraklılar, konferansın, ev sahipliğini yapmayı öneren İstanbul veya Kahire'de yapılmasına, Türkiye ve Mısır'ın Irak'ta doğrudan çıkarları olan ‘hassas' yerler oldukları gerçeksiyle karşılar. Iraklı Kürtler de, özellikle Türkiye konusunda hassas, Şiiler ise, Mısır konusunda ihtiyatlı."

İngiliz gazetesi, Iraklı yetkililerin toplantının nisan sonunda Avrupa veya konferansa katılmayan Arap ülkelerinde birinin yapılmasının beklenebileceğini söylediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de konferans için bir yer veya tarihin henüz belirlenmediğini doğruladıklarını kaydeden gazete, bir ABD sözcüsünün İran'ın toplantı öncesi rehin aldığı İngiliz askerlerini serbest bırakacağı umudunu da dile getirdiğini yazdı. Financial Times, diplomatlara dayanarak İran Dışişleri Bakanı Mottaki'nin de ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin bulanacağı bir toplantıya katılmak istemeyebileceğini de öne sürdü.