FT: Sürpriz adım ısınma korkularını artırdı

Wall Street Journal gazetesinden sonra Financial Times da, Merkez Bankası’nın son faiz indirimini "sürpriz" olarak niteledi.

İngiliz gazetesi, "sürpriz adım" için "Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinde aşırı ısınma korkularını artıracak" yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye, Sürpriz bir Adımla Faizleri Düşürdü" başlıklı haberinde "Türkiye’nin merkez bankası, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinde aşırı ısınma korkularını artıracak sürpriz bir adımla, spekülatif sermaye girişlerini caydırmak amacıyla faiz oranlarını indirme yönündeki ortodoks olmayan politikasını ısrarla sürdürdü" diye yazdı.

Reklam
Reklam

Repo faizlerinin 25 baz puan indirimle "tarihi" bir rekor olan yüzde 6.25’e düşürüldüğünü belirten gazete, Merkez Bankası’nın ayrıca zorunlu karşılıklarının yeniden artacağını da söylediğine işaret ederek şöyle devam edildi:

"YENİ POLİTİKANIN CARİ AÇIĞI DİZGİNLEMEDE SINIRLI ETKİSİ OLABİLİR"
"Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın kısa bir süre önce yaptığı açıklamaların bankanın dikkatinin, kredideki hızlı büyümenin yüksek enflasyonu körükleme riskine doğru kaymakta olduğunu ima ettiği için yatırımcıları şaşırttı. Birçok ekonomist, daha yüksek zorunlu karşılıkların, bankaların kredi vermelerini durdurmasından kuşku duyuyor ve yeni politikanın da, Türkiye’nin hızlı büyüyen cari açığını dizginlemede sınırlı bir etkisi olabileceğini söylüyorlar." İngiliz gazetesi, değerlendirmelerine yer verdiği, Royal Bank of Scotland iktisatçısı Tim Ash de, Polonya ve Macaristan’da faizlerin artırıldığı, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışlarına ilişkin uyarıları yaptığını ve İngiltere’nin yakında politika faizlerini yükseltmek zorunda kalabileceği endişesi bulunduğu bir dönemde "Avrupa’da yıldız gibi parlayan bir büyümesi olan tek ülkenin politika faizlerini indirmeyi sürdürdüğü"ne dikkat çekti.

Reklam
Reklam

"ILIMLI ENFLASYON MERKEZ BANKASI’NA RAHATLIK SAĞLAYACAK"
Buna karşın gazete, enflasyonun önümüzdeki iki ayda daha da ılımlaşmasının beklendiğini, bunun da Merkez Bankası’na "deneyimsel" politika yaklaşımını sürdürmek için rahatlık sağlayacağı yorumunu de yaptığı haberinde "Ancak BGC Partners’den Özgür Altuğ, (Merkez Bankası’nın) ‘ABD’de beklenenden güçlü bir toparlanma, emtia fiyatlarındaki keskin artışlar ve artan bir küresel gıda enflasyon şokunun oluşturduğu baskı ile karşı karşıya’ olduğuna dikkat çekti" diye yazdı.

Haberde Merkez Bankası’nın kararının ardından Kasım’dan bu yana yüzde 10’dan fazla değer kaybeden liranın yeniden zayıfladığına işaret edildikten sonra "Sayın Ash, para politikasının gidişatına ilişkin olarak büyüyen kaygılar, genişleyen cari açık ve seçim öncesi bir mali gevşeme olasılığının, lira, devlet tahvilleri ve Türk parası borçları için olumsuz olacağını söyledi" denildi.

"PİYASA KAPSAMLI BİR AÇIKLAMAYA DEK TEDİRGİN OLMAYI SÜRDÜRECEK"
Financial Times haberinde ayrıca JP Morgan ve Goldman Sachs uzmanlarının görüşlerine de yer verdi. JP Morgan’dan iktisatçı Yarkın Cebeci, Merkez Bankasının kararının etkisini, yeni zorunlu karşılıklarının detaylarını yayımlamasından önce değerlendirmenin mümkün olmadığını belirtirken "Piyasanın bu açıklamaya dek tedirgin olmayı sürdürmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Haberde Goldman Sachs’dan ekonomist Ahmet Akarlı’nın Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının açıklanmasından önce yaptığı değerlendirmeye de yer verildi. Akarcalı, yeni bir indirimin, Banka’nın "son birkaç gün yeniden arttığı gibi görünen spekülatif girişlerini caydırma kararlılığının bir işareti olacağını" söylemişti.

İngiliz gazetesi, haberine "Ancak birçok analistler, Türkiye’nin para politikasının giderek daha öngörülemez hale gelmesinden yakınıyor. Bu da Merkez Bankası’nın Perşembe günü yeni çeyrek enflasyon raporunu yayımlayacağında yaklaşımını daha kapsamlı bir biçimde anlatması için baskı oluşturuyor" sözleriyle son verdi. (ANKA)Wall Street Journal’dan sonra Financial Times da, Merkez Bankası’nın son faiz indirimini "sürpriz" olarak nitelerken, "Türkiye’nin Merkez Bankası, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinde aşırı ısınma korkularını artıracak sürpriz bir adımla, spekülatif sermaye girişlerini caydırmak amacıyla faiz oranlarını indirme yönündeki ortodoks olmayan politikasını ısrarla sürdürdü" görüşünü öne sürdü.
Haberde "Birçok ekonomist, daha yüksek zorunlu karşılıkların, bankaların kredi vermelerini durdurmasından kuşku duyuyor ve yeni politikanın da, Türkiye’nin hızlı büyüyen cari açığını dizginlemede sınırlı bir etkisi olabileceğini söylüyorlar" denildi

Reklam
Reklam