FT: "Yüksek faiz veren Türkiye'ye yatırım ideal"

LONDRA (DIŞ) – Tahvil satışlarında yüksek faiz veren Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerin "şimdi ideal yatırım fırsatları"nı sağlayabileceği bildirildi.

Financial Times gazetesi, analistlere dayanarak "Yatırım yapılacak ülkeler, Türkiye ve Brezilya gibi olağanüstü yüksek faiz sağlayan ülkelerdir. Türkiye örneğin, 2012 vadeli tahvillerinin yüzde 22 civarında faizleri gördü" diye yazdı. Ekonomi gazetesi Financial Times, kredi kizinin, tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtığına dikkat çekti. ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers çöküşünün yükselen piyasalarda yerel birim tahvil faizlerinin tırmandırdığını kaydeden gazete, şunları yazdı:

Reklam
Reklam

"Analistler, bu yüksek faizlerin, şimdi satın almak için ideal fırsatları sağlayabileceğini söylüyorlar çünkü birçok ülke deflasyonist baskılar ile beklenen faiz indirimler tahviller için destekleyici olacak."

İngiliz gazetesine konuşan Investec Asset Management'nin yükselen piyasalar portföy yöneticisi Peter Eerdmans da "Yatırım yapılacak ülkeler, yüksek faiz veren Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler. Örneğin Türkiye 2012 vadeli tahvillerinde yüzde 22, Brezilya da, 2017 vadeli tahvillerinde yüzde 17 civarında faizleri gördü."

-PARİSBAS'IN TAHMİNLERİ-

Bu arada, Financial Times'de yayınlanan diğer bir haberde ise, Türk lirası dahil, yükselen piyasaların para birimlerinin 2008 yılında uğradığı değer kayıpları üzerinde duruldu. Bu çerçevede, gazeteye değerlendirmelerde bulunan BNP Parisbas'ın döviz stratejisti İan Stannard da, birçok yükselen piyasaların ucuz yabancı fonlara dayanarak büyük bir canlanma gösterdiğini belirtirken "Bunlar kurumaya başlayınca kredi krizinin etkilerini hissetmeye başladılar" dedi. Başta ABD'liler olmak üzere, Batılı yatırımcıların, son yıllarda yükselen piyasalara büyük miktarlarda para akıttığı belirtildiği haberde bu paraların şimdi geri çekildiğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

İan Stannard da "Son yıllarda yabancı yatırım girişlerine dayanarak en iyi performansları gösterenler şimdi en kırılgan olacak, eğer küresel likidite devam ederse ve yatırımcılar varlıklarını satma ihtiyacı duyarsa" diye konuştu. Bu arada, Financial Times, BNP Parisbas'ın tahminlerine göre, cari açıkları ve dış fonlamaya bağımlılığı nedeniyle "en riskli ülkeler"i Türkiye, Romanya, Macaristan ve Güney Afrika olarak sıraladı.