FT'den Carry Trade'de "kar realizasyonu" uyarısı

LONDRA (ANKA)- Faizi düşük para birimiyle borçlanarak getirisi yüksek para birimine yatırım anlamına gelen "carry trade" ile ilgili yeni bir uyarı yapıldı.

Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalede yen carry trade yapan Japon yatırımcılarının "kar realizasyonu"na yönelebileceği savunulurken Türk lirası gibi yüksek getiri sağlayan para birimlerindeki pozisyonlara dikkat çekildi. Ekonomi gazetesi Financial Times, Credit Suisse Varlık Yönetimi Başkan Yardımcısı Robert Parker imzalı bir makale yayınladı. Parker, "Japon yatırımcılarının gündeminde kar realizasyonu var" başlıklı makalesinde dolara bağlı dövizler ve yükselen piyasalardaki büyük ekonomik sorunları olan ekonomilerin para birimleri dışında son bir yılda dolara karşı tek değer kaybeden para biriminin yen olduğuna dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Yenin Haziran sonu itibariyle son bir yılda dolara karşı yüzde 5.2 değer kaybettiğini belirten Parker, yenin zayıflığının iki ana nedeni olduğunu kaydederek bu nedenleri, Japonya'dan yerel perakende yatırımcılarından kaynaklanan sermaye çıkışları ve küresel yatırımcıların yen borçlanmaları olarak sıraladı. İngiliz gazetesindeki makalede bazı yükselen piyasalarda getirisi yüksek para birimlerindeki pozisyonlara dikkat çekilirken Türk lirası üzerinde de duruldu. Bu çerçevede Türk lirasının son bir yılda yene karşı yüzde 22 değer kazandığı vurgulanırken yenin değerinin gerektiğinden düşük olduğu da kaydedildi.

Yen carry trade konusunda bir geri dönüş yaşanması olasılığına ilişkin tartışmalara değinildiği makalede yine Japonya Merkez Bankası'nın 2008 sonuna veya 2009 yılına kadar faiz oranlarını yüzde 2 üstüne çıkartmasının pek beklenmediği de belirtildi.

YEN CARRY TRADE'İN RİSK PROFİLİ GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

Buna karşın yerel Japon perakende yatırımcı faaliyetleri ve olası bir küresel likiditedeki daralmanın boyutu olmak üzere, iki faktörün yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Parker, "Bir aşamada Japon yatırımcıları, küresel piyasalardaki kar realizasyonu yapmaya ve yeniden iç piyasalara yönelmeye cezbedilebilir" uyarısını yaptı. Robert Parker, yen carry trade'deki U dönüşünün zamanlanmasını tahmin etmenin zor olduğunu belirtirken de "Ancak, yen carry tradenin risk profilinin giderek kötüleştiğini kabul etmek gerekir. Oynaklıktaki keskin bir artış, bu yılın sonunda yada 2008 yılının başında olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam