LONDRA(ANKA) - Yasanın en çok tartışılan maddelerine ilişkin okuyucularına bilgi veren Financial Times, "tartışmalı" dediği "iç güvenlik paketi"nin TBMM'den, "7 Haziran genel seçimi öncesi artan gerginliklerin arasında geçtiğine" dikkat çekiyor.
İngiliz Financial Times Gazetesi, "Türk Parlamentosu, muhalefet politikacılarının polis devletine zemin hazırladığı gerekçesiyle karşı çıktıkları ancak hükümetin teröre ve şiddetli protestolara karşı koruma sağladığını söylediği bir yasa tasarısını onaylayarak haftalarca süren fırtınalı görüşmeleri sonlandırdı" sözleriyle girdiği haberinde yasanın parlamentodan "7 Haziran genel seçimi öncesi artan gerginliklerin arasında geçtiğine" dikkat çekiyor. Haberde şöyle deniliyor:
"Şiddetli Kürt ihtilafına son vermeye yönelik barış süreci, son günlerde aksıyor. Ordu ve yasa dışı PKK karşılıklı ateş açıyor, AK Parti içinde çatlaklar ortaya çıktı ve artan sayıda insan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açıldı.
Bunun ardından internete erişiminin yasaklanmasını kolaylaştıran yasal düzenlemelere de dikkat çeken FT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "iç güvenlik paketi"ne desteği ifade ederken yasaya karşı çıkmanın "terörle mücadeleye karşı çıkmak anlamına geldiğini" söylediğine, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ise, yasada AB müktesebatına aykırı herhangi bir unsurun olmadığını ifade ettiğini anlatıyor.
Ancak Uluslararası Af Örgütü, Freedom House, İnsan Hakları İzleme Örgütü ile Avrupa Konseyi'nin önlemlerle ilgili kaygılarını dile getirdiğine dikkat çeken gazete, "Eleştirenler, yasanın hükümet muhaliflerine yönelik büyük çapta önleyici gözaltılar ve artan keyfi güç kullanımına zemin hazırlayabileceğini savunuyorlar" diyor.
-"SOMUT KANIT YERİNE MAKUL SÜPHE"-
FT, bazı muhaliflerin "iç güvenlik yasası"nı Haziran seçimi öncesi muhalif görüşlerini bastırmaya yönelik bir çabanın parçası olarak nitelediklerini de belirttiği haberinde "Geçen yıl geçen yasalar, hükümetin yargı üzerindeki etkisini artırdı, ülkenin istihbarat teşkilatının yetkililerini güçlendirdi ve polise somut kanıtların yerine 'makul şüphe' ile arama yapmasına imkan sağladı" diye yazıyor.
İngiliz gazetesi, haberini, "Cumhurbaşkanı olduğu geçen Ağustos'tan bu yana 70'ten fazla kişinin Sayın Erdoğan'a hakaret suçlaması ile haklarında dava açıldı, bunlar arasında karikatüristler, Türkiye güzellik kraliçesi ve bazıları polis tarafından gözaltı alınan öğrenciler de bulunuyor" sözleriyle noktalıyor.