FT:Yeni kabine veto edilmeyecek

LONDRA/ANKARA (ANKA) – Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Yeni kabineyi yeni cumhurbaşkanı onaylasın" sözlerini değerlendiren Financial Times gazetesi, Türkiye'nin 28 Ağustos'a kadar yeni hükümetinin olmayacağın, bu tarihte ise Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin beklendiğini yazdı. Gazete, Sezer'in bu kararıyla kabinenin veto edilmeyeceğini garanti ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Financial Times gazetesinin haberinde Türkiye'nin yeni kabinesinin belirlenmesinin "beklenmedik" şekilde yeni Cumhurbaşkanı'nın seçilmesinin sonrasına ertelendiği vurgulandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar listesini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunduğu hatırlatılan haberde, Sezer'in ise kabineyi yeni Cumhurbaşkanının onaylamasını tavsiye ettiğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

Bu hamlenin, Türkiye'de 28 Ağustos'a kadar yeni hükümetin kurulamayacağı anlamına geldiği ifade edilen haberde, bu tarihte Erdoğan'ın yakın dostlarından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçilmesinin beklendiği vurgulandı.

-"ERDOĞAN NEZAKET OLARAK DEĞERLENDİRDİ"-
Erdoğan'ın, Sezer'in çıkışını "nezaket" olarak değerlendirdiği kaydedilen haberde, söz konusu ikilinin sık sık hükümet atamaları konusunda çatıştığına dikkat çekildi. Sezer'in eski Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu hatırlatılan haberde, Türkiye'deki laik yapının, İslami kökenlerinden ötürü AKP'ye güvenmediği ve AKP'yi Türkiye'nin laik sistemine karşı bir tehdit olarak gördüğü ifade edildi.

Haberde, Sezer'in söz konusu kararının aynı zamanda Erdoğan'ın kabinesinin veto edilmemesini garanti altına aldığı da vurgulandı. Gazete, Sezer'in daha önce bakanlık ya da hassas kamu atamalarında veto kartını kullandığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakıldığı kaydedilen haberde, ancak seçim sistemi nedeniyle Gül'ün yeni görevine 28 Ağustos'ta oturmasının beklendiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Haberde ayrıca Erdoğan'ın yeni kabineyi gizli tutmasına karşın Türk basınında bu konuda spekülasyonlar yapıldığı, buna göre Gül'den boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Ali Babacan'ın getirilmesinin beklendiği kaydedildi. Haberde Erdoğan'ın dışişleri rolünü arttırabileceği aynıca yeni bir ekonomi takımı kurabileceği değerlendirmesi yapıldı.