Fuarda En Büyük Ilgiyi 'yaşam Odaları' Çekti

Taylan YILDIRIM / İZMİR, Soma'daki maden faciasının yıldönümüne denk gelen MINEX Madencilik Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, İzmir'deki yeni fuar

Taylan YILDIRIM / İZMİR, Soma'daki maden faciasının yıldönümüne denk gelen MINEX Madencilik Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, İzmir'deki yeni fuar alanıyla birlikte daha da büyüdü. Sadece madencilik sektörüne yönelik profesyonel ziyaretçiye açık olan ve iki yılda bir yapılan Minex Fuarı'na Çek Cumhuriyeti, ABD, Almanya, Çin, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İran, İngiltere, İsveç ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'nin sekiz ilinden 165 firma katıldı. Bu yıl ilk kez düzenlenen milli katılım organizasyonuyla da, Çek Cumhuriyeti'nden 12 firma stant açtı.
96 SAATE KADAR KORUYOR
Ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan fuarda, şirket yetkililerinin özellikle son teknolojileri yakından inceledikleri gözlendi. Soma'da geçen yılki maden faciasından sonra ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisi ise, yaşam odasının bulunduğu stant oldu. Birçok kişi, yaşam odasına girip özellikleri hakkında bilgi aldı. Firma yetkilisi Yusuf Gökalp Günart şu bilgileri verdi:
"Firmaların isteklerine ve taleplerine göre bizler yaşam odalarını dizayn ediyoruz. Eğer dışarıdan bir enerji ve hava akışı olursa içeride madenciler, kurtarılmak için uzunca süre kalabilirler. Ancak dışarıdan bir enerji yada hava desteği olmasa dahi, 96 saate kadar içeride mahsur kalanlar, rahatlıkla yaşamlarını sürdürüp kurtarılmayı bekliyorlar."
6 İŞÇİNİN İŞİNİ TEK BAŞINA YAPAN ALET
Fuarda, iş yükünü üzerine alan mekanik sitem aletleri de dikkat çekti. Firma yetkilisi Oktay Demirbaş, "Bu araç yeni üretildi. Önündeki kırıcıyla madeni söküyor, ardından aynı yerdeki aletle topluyor ardından da arkasındaki bölümden tahliyesini sağlıyor. 6 işçinin yaptığı işi tek başına yapıyor. Bu hem hızlı üretim sağlıyor hem de yeraltında işçi sağlığını önemli oranda düzeltiyor" dedi.
Maden ocaklarındaki havalandırma sistemiyle, madenlerin taşındığı bantlar da yine fuarda sergilendi. Yanmaz olan bantların, özel yapımdan dolayı alev alsa bile, başka bir yere ilerlemeden hemen sönme özelliğine sahip olduğu öğrenildi. Bantı üreten firmanın yetkilisi Selçuk Yörük, maden kazalarından sonra bantlarını artık bu standartlarda üretildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: