Fuarda Yerli Ayakkabı Çağrısı

Elif DEMİRCİ/ İZMİR, İzmir'de açılan Ayakkabı Fuarı'na son günlerin tartışmalı konusu, Çin'den ithal edilen ve ayaklarda yaralar açan zehirli ayakkabılar

Elif DEMİRCİ/ İZMİR, İzmir'de açılan Ayakkabı Fuarı'na son günlerin tartışmalı konusu, Çin'den ithal edilen ve ayaklarda yaralar açan zehirli ayakkabılar damga vurdu. Üretici, kanserojen madde içeren ayakkabılara karşı yerli üretime ilgi gösterilmesini istedi. Ayakkabı üreticisi Bircan Aykut, üreticinin düşük fiyatı nedeniyle tercih ettiği zehirli ayakkabılar yüzünden üretimi düşürmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Hükümetin vergiyi artırması ve ftalat kullanımının takibi için ikinci, üçüncü teste göndermesi bizim avantajımıza olacak. Üretici ayakkabıyı alırken zehirli olduğunu bilmiyor, ancak bilinçli davranmak gerekir. Sağlığın ekonomisi olmaz. Yerli malı alınmalı, deri ayakkabı rahat bükülür, araştırılmalı" dedi. Sektör temsilcisi Mehmet Özsevgi, zehirli ayakkabı skandalının ardından ftalat denetimlerinin artırılmasının önemine vurgu yaparak, "İnsanlar ayaklarına kanser yapan maddeler giymesin. Yerli malı tercih etsin. Kaliteli ayakkabının bir değeri vardır, çok ucuzsa tüketici şüphelenmeli" dedi.
ELDE DİKİLEN AYAKKABI: YEMENİ
Öte yandan 600 yıllık yemenicilik kültürünü yaşatarak fuarın en ilgi çekici standını açan Gaziantepli Orhan Çakıroğlu, her şeyin doğalının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Tabanı manda derisi, yüzü dana ve keçi derisi, astarı koyun ve oğlak derisi olan iç yüzeyde kullanılan deride hiç boya sürülmeyen, dış deride ise su bazlı boya kullanılarak ipte elde dikilerek yapılan yemeninin tabanına kil konuyor. Bu kil, toprağa basma etkisi vererek vücudun elektriğini alıyor. Dikişler, yürüdükçe ayak tabanındaki sinir uçlarını baskılayarak, ayağa masaj yapıyor. İçi dışı deri olduğu için terleme yapmıyor, egzama, mantar oluşturmuyor.
"ELİN OĞLU DÜNYANIN BİR UCUNA İSTİYOR"
Çakıroğlu, Harry Potter'a 170 çift, Truva'ya bin 500 çift, Eragon'a 600 çift, 300 Spartalı 2'ye 600 çift yemeni verdiklerini belirterek, "Sağlık, rahatlık ve farklılık isteyen, neyi nerede bulacaklarını biliyor. 20 yıl önce mesleğimiz kaybolmaya yüz tutmuştu. Farklı modeller dizayn ederek, renkleri geliştirerek, günlük üretim yerine turistik üretime yönelerek yeniden canlandırdık, ABD ve İngiltere'de mağazalarımız var. Yemeninin fiyatı 25 liradan başlıyor, 350 liraya çizme de var. Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı. Elin oğlu dünyanın bir ucuna istiyor, gönderiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAF

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: