ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'de, futbol oynarken topa kafa vurduktan sonra beyin damarları kopan lise öğrencisiyle doğuştan beyninde kist oluşan 2 yaşındaki bir çocuk, başarılı ameliyatlarla yeniden sağlıklarına kavuştu.
Kütahya Konrap Koleji öğrencisi Mehmet Arif Özen'in (14), Azotspor'da futbol oynarken kafasıyla topa vurunca beynindeki damarlar koptu. Beyninde kanama başlayan ve birkaç kez baygınlık geçiren Özen, Eskişehir SSK Bölge Hastanesi'ne kaldırıldı. Beyin cerrahi servisinde Dr. Ahmet Turan tarafından ameliyata alınan gencin beynine diren konularak kanama boşaltıldı. Ancak içeride toplanmaya devam eden sıvının, daha sonra deri altına konulan boruyla karnının içine akıtılması sağlandı. Başarılı operasyonla tekrar sağlığına kavuşan Mehmet Arif Özen, bundan sonra ise futbol oynamayacak. Lise öğrencisi Özen, "Futbol oynarken topa sık sık kafa vurduğum için böyle olmuş. Benim haberim yoktu. Bayılmalar oluyordu, doktora geldiğimde teşhis konuldu" dedi.
Beyin Cerrahı Ahmet Turan ise, "Hastamız 14 yaşında top oynamayı seven bir kişi. Yıllarca Kütahya'da futbol oynuyor. Farkında olmadığı bir rahatsızlığından dolayı beyninde doğuştan oluşan bir boşlukla futbol oynarken topa vurduğu hızlı kafa ve darbelerde beyni saran ince kılcal damarların kopması sonucu kanaması mevcuttu. Beynin ileri geri, öne arkaya hareketleriyle damar esniyor ve kopuyor. Çocukluk zamanında ve yaşlı insanlarda beyin küçüldüğü zaman damarlar geriliyor, çok hafif bir şekilde baş çarpmalarında buna bezer kanamalarla karşılaşılabiliyor. Bazı doğumsal genel rahatsızlıklarda hasta kanamanın farkına varmayabilir. Ameliyata aldığımız Mehmet'in sağlığı iyi durumda. Bundan sonra futbol oynayamayacak, iyi bir seyirci olacak. Ancak, fanatikte olmayacak. Çünkü saha dışında da fanatizmin zararları var" diye konuştu. Ailelerin çocuklarında düzelmeyen baş ağrılarında zaman kaybetmeden doktora başvurmasını isteyen Turan, şunları söyledi:
"Bizim açımızdan özellikle kafa travmalarından sonra ilk anda hastanın şikayetleri olmayabilir. Bu çatlak beyin zarını kesmişse, beyin zarını yırttıktan sonra gelecek 3-4 hafta sonra ortaya çıkan beyin kanaması görüyoruz. Geç kalan 7-8 ay sonra karşımıza çıkan beyin kanamaları oluyor."
Turan, sporculara verilen sağlık raporlarına önem verilmediğine dikkati çekerek, "Sağlık raporları yüzeysel geçiliyor. Hastaneye gidiliyor, imza atılıyor. Sağlık raporlarını ciddiye almamız lazım. Spor hekimi olmamasından dolayı lisans için sağlık raporunun basit bir imzadan geçmemesi lazım. Sporcuların düzenli muayenesinin yapılması çok önemli" şeklinde konuştu.
Bu arada Afyon'un Bolvadin İlçesi'nde 2 yaşındaki Ekrem Emet, doğuştan beynindeki kist yüzünden baş ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Beyin tomografisi çekilen çocukta da kafa içi basıncı artıran "Araknoit (beyin kisti)' teşhisi konuldu. Ameliyata alınan minik Ekrem'in sağlığı düzeldi. By-pası yapan Turan, beyin içinde emilemeyen sıvının şalt koyarak karın içindeki zarlarda emilmesini sağladıklarını kaydetti. SSK Hastanesi Başhekimi Mehmet Yaşar Akarca da, ebeveynlerin çocuklarını spora başlatmadan önce doktor kontrolünden geçirmesini tavsiye ederek, "Baş ağrıları hafife alınmamalı. Yürümede sendeleme, göz kararması olanlar mutlaka doktora başvurmalı" dedi. Akarca, bebeklere 2. aydan sonra menenjit hastalığına karşı aşı yapılmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.