"Futbolda Etik" paneli -FIFA kokartlı eski kadın hakem Orta: -"Her şeyden önce fairplay, centilmenlik vesportmenlik olayıdır"

FIFA kokartlı eski kadın hakem Lale Orta, fairplay'in her şeyden önce centilmenlik ve sportmenlik olayı olduğunu söyledi.

FIFA kokartlı eski kadın hakem Lale Orta, fairplay'in her şeyden önce centilmenlik ve sportmenlik olayı olduğunu söyledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Futbolda Etik" panelinde konuşan Orta, Sakarya'nın hayatında özel bir yeri olduğunu, Süper Lig'de ilk kez 1999'da Sakaryaspor-Ankaragücü maçını yönettiğini bildirdi.

Maçın futbol tarihine geçtiğini ifade eden Orta, "Çünkü Avrupa'daki diğer ülkelerde de bir ilkti. İlk kez bir kadın hakem üst düzey bir ligde, erkek profesyonel liginde maç yönetiyordu. Bu yüzden böyle bir anımız var. Sakarya, unutamayacağım, tarihe geçmiş bir şehir benim için" dedi.

Reklam
Reklam

Fairplay'in içinde sevgiyi ve dostluğu barındırdığını belirten Orta, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce fairplay, centilmenlik ve sportmenlik olayıdır. Maçtan önce, maçtan sonra konuşan yöneticileri kapsar, antrenörleri kapsar, teknik direktörleri kapsar, hakemleri kapsar ve taraftarları da kapsar. Özellikle fairplay'ın anlamı daha fazla profesyonelliğin ortaya çıkmasıyla anlaşılmaya başladı. Bazı davranışlar profesyonellikle bağdaştırılmaya başladı. Ülkemizde de futbol müsabakalarında hakemi aldatmaya yönelik bir davranışta bulunursa bir profesyonel futbolcu, bunun profesyonelliğin gereği olduğu söylendi. Yani haksız bir kazanç elde etmenin, profesyonelliğin gereği olduğu söylendi.

Sporcuların yarışmaları esnasında her koşulda kurallara tutarlı, sabırlı bir şekilde bağlı olmasını, rakibini düşman gibi değil, oyunun gerekliliği olarak görmesini, oyununun gerçekleşmesini sağlayan, eş değer haklara sahip bir arkadaş olarak görmesi için onlara değer vermesini gerektiren bir kavram."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: