Füze Savunma Sistemi Malatya'da

Füze savunma sistemiyle ilgili ABD Elçisi ile mutabakat zaptı imzalandı, üs Malatya Kürecik'te... Bu durum 1961 yılında yaşanan başka bir füze olayını da akıllara getirdi.

ABD öncülüğünde NATO şemsiyesi altında Türkiye'ye kurulacak füze savunma sisteminin nereye kurulacağı üzerinde Ankara-Washington-Brüksel hattında prensipte anlaşmaya varıldı. Buna göre 4 alternatiften Muş-Malatya ekseni üzerinde, meskûn mahalden uzak bir alana radar ünitelerinin kurulmasına karar verildi.

Daha önce Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman, İskenderun-Hatay ve Muş-Malatya havzalarında olmak üzere 4 ana alternatif değerlendirilmişti. Ancak yapılan son değerlendirmede, uydu fotoğraflarına bakılarak ve Doğu Akdeniz'deki gemilerle Türkiye'nin doğusunu aynı anda görebilme kriterini sağladığından Malatya'ya yakın bir arazi seçildi.

Reklam
Reklam

Füze savunma sistemi ile ilgili mutabakat zaptı ise bugün imzaladı.Üs Malatya Kürecik'te kurulacak.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ SELÇUK ÜNAL:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, "Füze erken uyarı radarının Kürecik'teki bir askeri tesiste konuşlandırılması kesinleşmiş bulunmaktadır. Söz konusu tesisten esasen geçmişte de benzer amaçla istifade edilmişti" dedi. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, Sözcü Ünal'ın NATO'nun füze sisteminin Türkiye'ye yerleştirilmesine ilişkin hazırlıkların son aşamaya gelindiğini Eylül ayı başında açıklandığını hatırlatarak, "Bu çerçevede, arazi keşif çalışmaları ve ilgili hukuki düzenlemeler de sonuçlandırılmış olup, radarın Kürecik'teki bir askeri tesiste konuşlandırılması kesinleşmiş bulunmaktadır. Söz konusu tesisten esasen geçmişte de benzer amaçla istifade edilmişti" dedi.

BU İLK DEĞİL TARİHTE YAŞANDI

Küba Füze Krizi, ABD’nin Türkiye’ye, SSCB’nin de Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile başlayan, Ekim 1962’de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren bu olayda Türkiye de yer aldı.

Reklam
Reklam

TÜRK HALKINA 40 YIL SONRA AÇIKLANDI

ABD 1961 yılında Türkiye’nin Manisa-Akhisar'da bölgesine nükleer başlık kapasiteli jupiter füzeleri. yerleştirmiş, füze durumları Türk halkına 40 yıl sonra açıklanmış ve belgelendirilmiştir. Bu durum Türkiye'nin hiç haberi olmadan arada nasıl pazarlık konusu yapıldığını ve ne büyük tehlikeler atlattığını gözler önüne sermesi açısından iyi bir örnek olmuştur.

ALPER DUMAN- MYNETHABER