Avustralya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G-20 zirvesidünya liderlerinin ekonomik büyüme vaadleriyle son buldu.
Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın kapanış konuşmasında verdiği ayrıntılara göre liderler 2018'e kadar ekonomilerini en az yğzde 2,1 büyütme sözü verdi.
Bu küresel ekonomide 2 trilyon dolarlık bir büyüme anlamına geliyor.
Diğer taraftan zirve Rusya'nın sert eleştirilere hedef olduğu bir platforma dönüştü.
Kanada Başbakanı Stephen Harper, Rusya lideri Vladmiri Putin'e 'Ukrayna'dan çıkması gerektiğini' söylerken, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'daki 'saldırganlığının'', dünya için bir tehdit olduğunu vurguladı.
İngiltere ise, Rusya'nın komşusunu istikrarsızlaştırmayı sona erdirmemesi durumunda yeni yaptırımların gündeme geleceğini açıkladı.
Ekonomi gündemiyle Brisbane kentinde düzenlenen zirvenin ilk gününde öne çıkan konu Ukrayna oldu.
Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya'yı sınırın ötesine askeri güç sevketmekle suçluyor. Kremlin ise iddiaları reddediyor.
AB, Rusya'nın Mart ayında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Moskova'ya yaptırım uygulamaya başlamıştı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, eğer Ukrayna'da Rus askeri görmeye devam edilirse, Avrupa Birliği ile Rusya arasında çok farklı bir ilişkinin oluşturulması gerekeceğini söyledi.
Kanada Başbakanı Harper'ın Putin'e yönelik tavrı da soğuktu. Sözcüsüne göre, Kanada Başbakanı Harper Putin'e ''Sizinle el sıkışacağım, ama size söyleyeceğim tek bir şey var: Ukrayna'dan çıkmanız lazım'' dedi.
ABD Başkanı Obama da, ülkesinin ''Rusya'nın Ukrayna'da dünya için tehdit oluşturan saldırganlığına karşı çıkarken ön saflarda'' olacağını söyledi.
BBC'nin Brisbane'de zirveyi izleyen muhabiri John Donnison, Putin'in dünyanın en güçlü liderlerini biraraya getiren zirvede tecrit edilmiş bir görüntü verdiğini söyledi.
Rus yetkililer, Pazar günü zirveden planlanandan önce ayrılacaklarını söylerken, herhangi bir gerekçe belirtmediler.
Putin'in zirve sırasında ikili görüşme için biraraya geldiği Fransa lideri François Hollande'dan Ukrayna nedeniyle ülkeleri arasındaki gerilimi yumuşatmak için kendisiyle birlikte çaba göstermesini istedi.
Fransa, Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Rusya'ya iki savaş gemisi teslimatını askıya almıştı.
Öte yandan, ABD Başkanı Obana, Asya'nın güvenliğinin küçük ülkelerin büyük ülkelerin sindirme taktiklerine maruz kalması esasına dayanmaması gerektiğini söyledi.
Açıkça Çin'i telafuz etmeyen Obama, Güney Çin Denizi'ndeki bölgesel hak ihlallerinin yarattığı tehlikelere işaret etti.
Obama, Washington'un Asya ve Pasifik bölgesindeki müttefikleri için taahhütleri konusunda herhangi bir tereddüt olmadığını da vurguladı.
Zirvenin açılışında konuşan Avustralya Başbakanı Tony Abbot ise, toplantının dünya ekonomisinin yönü konusunda 'umut ve iyimserlik mesajları' içermesini istediğini, istihdam yaratma, vergi kaçakçılığı konuları ve küresel ekonominin güçlendirilmesi konularının tartışılacağını söyledi.
**G-20 nedir?İngilizce açılımı "Group of Twenty" olan G-20, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor. G-20, küresel ekonominin yüzde 85'ini, küresel dünya ticaretinin de yüzde 75'ini oluşturuyor.
G-20, 1999'da Asya'da yaşanan mali krizin ardından maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı yıllık bir toplantı olarak başlamıştı. Toplantı 2008 mali krizinin ardından devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı bir zirveye dönüştü.
G-20 toplantılarında, ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve küresel ekonominin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
G-20 Avrupa Birliği üyeleri ve birlik dışındaki 19 ülkeyi kapsıyor.
Her toplantıda ev sahibi ülke, üye olmayan ülkeleri de davet ediyor. Ev sahibi Avustralya bu yılki toplantıya, İspanya, Moritanya, Birmanya, Senegal, Yeni Zelanda ve Singapur'u da davet etti.**