Zirvenin ortak bildirisinde, Ukrayna meselesi nedeniyle Rusya’nın, enerjiyi bir siyasi baskı silahı olarak kullanamayacağı mesajı verildi. İngiltere, Almanya, Fransa, ABD, İtalya, Kanada ve Japonya’nın katılımıyla Roma’da 2 gün süren ‘G7 Enerji Bakanları Zirvesi’ sona erdi.
Ukrayna krizi ve Rusya’ya bağımlılığı azaltıp, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, güvenilir ve sürekliliği sağlamak için küresel ölçekte ortak bir enerji politikasının geliştirilmesi başta olmak üzere birçok konunun görüşüldüğü zirve sonrası ortak sonuç bildirisi yayınlandı.
Ukrayna meselesi nedeniyle Rusya’nın, enerjiyi bir siyasi baskı aracı olarak kullanarak, güvenliği riske atamayacağı belirtilen bildiride, “Enerji sektöründeki ihtilaflar, diyalog, mütekabiliyet, şeffaflık ve işbirliği ile çözülmelidir” ifadeleri yer aldı.
Küresel, ulusal ve bölgesel düzeyde enerji güvenliğine dikkat çekilen bildiride, “Rusya’nın, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinin, Ukrayna’nın enerji güvenliğine etkileri konusunda son derece endişeliyiz” açıklaması yer aldı.
Zirveye katılan Almanya Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’in, “Dünyada bize, Avrupa’nın Rusya’ya olan gaz bağımlılığını kısa sürede sonlandırabileceğini söyleyecek kimseyi tanımıyorum” yönündeki açıklaması, zirvede, Avrupa’nın Rusya’ya gaz bağımlılığından kurtulması için kısa vadede bir çözüm bulunamadığını ortaya koydu.
Avrupa, gaz ihtiyacının üçte birini Rusya'dan karşılıyor ve söz konusu miktarın yarısını Ukrayna üzerinden alıyor. Avrupa, Rusya'ya daha sert yaptırımların uygulanması halinde gaz vanalarının kapatılmasından korkuyor.
Ev sahibi İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Federica Guidi ise bir basın toplantısı düzenleyerek, zirvede masaya yatırılan konuların temelini; enerji bağımlılığını azaltma stratejileri ve riskleri, şeffaf ve rekabetçi enerji piyasasının geliştirilmesi, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ile üretim teknolojisi ve dağıtımı için teknolojiler geliştirmek, daha güçlü ve entegre enerji ağlarının gerekliliği gibi unsurların oluşturduğunu kaydetti.
Zirvede, Ukrayna ve Rusya arasında baş gösteren krizi tartıştıklarını da anlatan Bakan Guidi, “Ancak biz bunun da ötesine giderek, orta ve uzun vadede enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için çok acil stratejiler geliştirmeyi konuştuk” dedi.
G7’nin, Ukrayna krizi konusunda Avrupa Komisyonu’nun acil güvenlik planı girişimlerine maksimum destek vereceğini belirten Guidi, “Enerji güvenliği, tek bir devletin sorumluluğunda olamaz ve ortak bir strateji gerekir ki gelecek yıllarda da şu an yaşadığımız durumlar tekrar etmesin” dedi.
Guidi, Ukrayna krizinde diplomatik çözüm yollarının sürmesini umduklarını söyleyerek, “Enerji güvenliğinin güçlendirilmesi konusunda Ukrayna’nın ihtiyacı olan her türlü desteğe de hazır olacağız” diye konuştu. (DHA)