Gabon Cumhurbaşkanı'ndan Türk Işadamlarına 'ülkemde Konut Yapın' Çağrısı

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Türkiye'den şirketleri ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Gabon'da 200 bin...

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Türkiye'den şirketleri ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Gabon'da 200 bin adet sosyal konut açığı bulunduğunu belirten Ondimba, hem bu alanda hem de kara, hava ve demiryolunda ortak faaliyetlere açık olduklarını vurguladı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederesyonu (TUSKON) Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba ve heyetini ağırladı. Toplantıya, Gabon Savunma Bakanı Ruffın Pacome Ondzungo, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Kibar Holding İcra Komitesi Üyesi Serdar Koçtürk, THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bolat ile Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz da katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda, Gabon'un ekonomide aldığı mesafeyi anlatan Ali Bongo Ondımba, ülkenin geçen sene yüzde 6 büyüdüğünü, kredi notunun da arttığını ifade etti. Gabon'un borçlarının milli gelire oranının yüzde 17 olduğunu dile getiren Ondımba, yatırıma ayrılan kaynağın da arttığına işaret etti. Partnerlerini artırma adına Türkiye'yi önemli gördüklerini aktaran Ali Bongo Ondımba, şöyle devam etti:

"Ben, güçlü bir biçimde Türkiye'den yatırımcıları davet etmekten, yatırıma çekmekten yanayım. Onları ülkemde yatırımlara yöneltmeyi amaçlıyorum. Türkiye'den şirketlerin Gabon'a gelmeleri için ne yapmalıyız? Benden, iktidardan burada talep edilen nedir? Gabon olarak bir defa; yapıda yatırımcılara ulaşım kolaylığı tanıyoruz. Arsaların hemen teminine imkan tanıyoruz. Vergi hukukunun çekici olmasını mümkün kılıyoruz. Evet, anılan reformlar ile Gabon'a anlamlı sayıda yatırım çekmeyi hedefliyoruz. Şu an ahşap, gıda ve petro kimya alanında yatırımlar da çekiyoruz. Yani ülkemin çok sektör için yatırım imkanları olumlu."

Reklam
Reklam

Yatırımda şu an yapılan reformlarla yetinmeyeceklerine temas eden Gabon Cumhurbaşkanı, bu anlamda sosyal ve ekonomik projelere önemle eğileceklerini açıkladı. 2012 ve 2013 için önemli projelerin devreye alınacağına değinen Ali Bongo Ondımba, burada hem kara, hava ve demiryolunun hem sosyal konut gibi alanların önemli rol oynayacağını bildirdi. Bu minvalde ortak faaliyetlerin yararlı olabileceğinden söz etti. Egemen Fon diye bir uygulamayı hayata geçirdiklerini duyuran Ondımba, şunları kaydetti:

"Bununla menfatlerimizi koruma, riski de yatırımcı ile paylaşma niyetindeyiz. Kuşku yok, Türkiye ile Gabon'un ortak iradesini somut kılacaktır. Gabon konumu itibari ile Türkiye için önemli bir yer. Anılan ülke için başka bölgelere açılmayı mümkün kılabilir. Diğer yandan ahşap ve savunmada Türkiye'nin gücü sanayiye önem veren Gabon'un hedefleri ile uyumludur. Yine tarımda konumu da yeşil Gabon ile uyumludur. Gabon olarak 200 bin sosyal konut açığımız var. Türkiye'nin bu açığı tamamlama imkanı var. Yine Türkiye'nin tıbbi deneyimlerinin bizimle uyumu önemli. Çünkü müşteriye yakın bölgelerde hemen hastalara müdahale edilecek alanlara gerek duyuluyor. Yine eğitimde ortak yatırımlarla bir yere gelebiliriz. Tur ve otelde bir birini tamamlayan projeler hayata geçirebiliriz."

Reklam
Reklam

Ondımba, ayrıca Türkiye'nin önde gelen şirketlerine, "Gelin Gabon'da imkanları görün, ortak projeler yürütelim. Buradan yola koyulup Orta Afrika'ya açılan fırsatları değerlendirelim." davetinde bulundu.

Gabon Savunma Bakanı Ruffın Pacome Ondzungo ise askeri ekipmanları güçlendirme adına Türkiye yatırımcılarını ihtiyaçları belirleme ve gidermeye çağırdı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Gabon'un ilerlemeye açık bir ülke olduğunu belirtti. Bu ilerlemeye Türkiye'den şirketlerin de katkıda bulunabileceğini savunan Meral, "Şirketlerimiz, Gabon'un sosyal konut açığına çare olabilir. Ayrıca hastane ihtiyacını giderebilir. Eğitimde 2008'de faal hale gelen kolejlerimizi görüyoruz. Onlar da yatırımlarımız adına mühimdir." ifadelerini kullandı. THY'nin Gabon uçuşlarının da başlaması temennisinde bulunan Meral, böylece ticaretin artacağını sözlerine ekledi.

TÜRK İŞ ADAMLARININ BEKLENTİLERİ

Türkiye'nin önde gelen grupları da Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba'ya faaliyet alanlarını ve yatırım taleplerini aktardı. Şirketlerin idarecileri yatırım alanlarını ve Gabon'dan beklentilerini şöyle özetledi:

Reklam
Reklam

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet: "Dünyanın pek yerinde yatırımlarımız var. Kolombiya, Venezuela, İspanya, İsviçre, Irak, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerde faaliyet yürütüyoruz. Kazakistan ve Azerbaycan'da varız. Petrol ve inşaat alanında etkiniz. İmalat faaliyetlerimiz öar. Bunlar arasında askeri araçlar, otobüsler, kamyonlar ve otomotiv parçaları bulunuyor. Yine denizcilik alanında aktifiz. "

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak: "Gayrimenkul alanında Irak ve Libya dahil 10 ülkede çalışıyoruz. Her sene de 1,5 milyar dolar yatırım yapıyoruz. "

Koç Grubu Enerji Koordinatörü Levent Zara: "Türkiye'de ve önemli ülkelerde enerji yatırımlarımız var. Gabon'dan gelen heyetten enerji ve madencilik ile ilgili yatırım imkanlarını dinleyip değerlendireceğim."

THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bolat: "THY olarak kısa vadede Gabon'a uçmayı planlıyoruz. Burada 2 ülke arasında hava ulaştırma anlaşması olmaması aleyhimize. Bu sorunun halledilmesini bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz: "Kurumumuzun Afrika açılımları var. İslam Kalkınma Bankası ile Afrika'da ortak oluşturduğumuz bir bankamız bulunuyor. Bu kapsamda Sengal, Moritanya, Gine, Nijer'de yatırımımız var. İslam Kalkınma Bankası ile yatırım planımız 22 ülkeyi içeriyor. Hindistan'da temsilciliğimiz var, Irak şubemiz var. Benin'de bir operasyonu hayata geçireceğiz. Gabon da ilgilendiğimiz ülkeler arasında.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: