Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV) 11. Yüksek İstişare kurulu toplantısı, Mütevelli Heyet Başkanı Vali Erdal Ata, Yönetim Kurulu Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Yüksek İstişare Kurulu Koordinatörü Necati Binici başkanlığında yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda “Kentsel Dönüşüm” konusu ele alındı. Toplantıya Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Milli Eğitim Gençlik ve Spor eski Bakanı Vehbi Dinçerler, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Emniyet Müdürü Ömer Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Özcan, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mustafa Erzin, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Gökdağ, GAGEV üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Devlet kurma ve yönetmedeki geleneği, Kentleşme konusunda gösterilmediğini belirten GAGEV Mütevelli Heyet Başkanı Vali Erdal Ata, “Gündemimizde olan konu ‘Kentsel dönüşüm’ ile ilgili sorunlar. Aslıda bu sorun sadece Gaziantep'in değil, baktığımız zaman Türkiye’nin en düşük yerleşim bölgesinden mega kentimiz olan İstanbul’a kadar, tüm kentlerimizin yerleşik bölgelerini ilgilendiren bir sorun. Türk milletinin asırlardan beri süre gelen bir devlet geleneği var. Ama maalesef bu devlet kurma ve yönetmedeki geleneğimizi kentleşme konusunda gösterdiğimizi tam olarak söylememiz mümkün değil. Fakat ne yazık ki her gecen gün kentlerimizdeki çarpık yapılaşma çeşitli sorunlara sebep olmakta. Bunun en büyük sorunlarından bir tanesi yapılan gece kondular çarpık kentleşmedir. Özellikle çarpık yapılaşma bir afet olduğu zaman bir deprem olduğu zaman Türkiye’de çok ciddi can ve mal kayıplarına sebep oluyor” dedi.
Türkiye’de 6 milyon civarında konutun yıkılıp tekrar yapılması gerektiğini hatırlatan Vali Ata, “Çevre ve Şehircilik Bakanımızın bir açıklaması vardı. Türkiye’de konut sayısı 20 milyon civarında ve yenilenmesi gereken konut miktarı da 6 milyon yani biz 6 milyon konutu yıkıp yeniden yapacağız. Bunun ülke ekonomisine getireceği yükü bir düşündüğümüz taktirde mali portresinin ne kadar büyük olduğunu çok daha iyi değerlendirip taktir edebiliriz. Gece kondular yapılıyor. Gece kondular yaparken de aslında bunun bir maliyeti var. Belediyelerimiz bundan otuz, kırk sene önce ketlerin imar planlarını yaparak alt yapısı hazır, uygun arsalar üretip bu gece kondular yapılmamış olsaydı. Bugün belki bu sorunu konuşmaya hiç gerek olmayacaktı” diye konuştu.
Kentsel dönüşümü, çarpık binaların yıkılıp yerine yenisinin yapılması gibi anlaşılmasının son derece yanlış olduğunu belirten GAGEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şunları söyledi:
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPARKEN TARİHE SAHİP ÇIKILMALI”
“Kentleşme konusunda tabi biz kendi şehrimiz ölçeğinde düşünürsek Gaziantep oldukça şansız bir şehirdi. Çünkü şehrin merkezi bir kısmı planlı, oysa etrafı tamamen çarpık yapılar ile oluşan bir tablo içindeydi. Özellikle kentsel dönüşüm mantığında sadece çarpık yapıların dönüştürülmemesi gereğini şimdi sizlerle paylaşacağım. Ama sadece tek bir anlamda mevcut çarpık yapıların yıkılması ve yerine yeni binaların yapılması kentsel dönüşüm olarak algılanması son derece yanlıştır. Ancak kentsel dönüşüm yaparken geçmişe sahip çıkmak lazım kentsel dönüşüm yapma adına özellikle tarihi bina ve tarihi yapının yok edilmesi son derece büyük bir hata olur diye düşünüyoruz.”
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, yeni bir kent planı yapmayı istediklerini belirterek, “Evlerin birçoğunun tapusu yok. Diyelim ki birisinin 10 bin metre, 20 bin metre gibi arsası olan birisi geçmişte senetle buraları satmış. Şimdi kentsel dönüşüm için gittiğimizde bakıyoruz ki tapu yok, elinde 1 metre, 3 metre tapu var. Bazısının hiç yok ve oda hisse tapulu parselasyon görmemiş, düzenleme ortaklık payı alınmamış bu alan içerisinde kentsel dönüşüm yapacaksınız, yeşil alan ayıracaksınız, okul alanı ayıracaksınız, yolları genişleteceksiniz. Yeni yapacağımız konutları da kentsel mimarı ye uygun yapacaksınız ve yüksek kat yapmayacaksınız. Şimdi bunların hepsini bir arada nasıl yapacağız ben bu konuda biraz Akademisyenlerden destek isteyeceğim. Biz gerek Şahinbey ve Şehitkamil’de yapılaşmış alanlar dahil yeni bir kent planı yapalım istiyorum. Şimdi biz bir alan ya da dört alanı yapıyoruz. Ama bunların bir bütünleşmesi noktasında tamam yeni bir planlama mantığıyla yapmamız gerekiyor. Yolların bir biri ile bağlanması acısından, yeşil alan, okul alanları açısından bunun yapılanmasından zaruret görüyorum. Bu anlamda böyle bir çalışmayı üç belediye olarak yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Arsa Maliyetini düşürmek adına, çok yüksek konutlar yapıldığını belirten Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise, şunları söyledi:
“Mevcut sistem içerisinde bir yerden yıkıp aynı şekilde arsa maliyeti düşürmek adına, çok yüksek konutlar yapmak zorunda kalıyoruz. Büyükşehir belediye başkanım ve Şahinbey Belediye başkanımızın bahsettiği gibi akademik çalışma altına imza atarım. Ancak bu Akademik çalışmaları bu sahada uygulama imkanı olmadığını açık yüreklilikle söylemem gerekiyor. Şimdi ben de diliyorum, emsal bir proje olsa taban oturumu 020 olsa, ancak bugün Karşıyaka’da metre karesi 4 milyar lira gelen bir yerde siz emsal 1,5, emsal 1,80 ve 030’la kaç kat bina yapabileceksiniz. Bunun altından nasıl kalka bileceksiniz. Bizim kesinlikle arzı artıracak nitelikli önce yaşam alanlarını üretmemiz gerekiyor. Bu şekilde düşünmediğimiz sürece bu kentsel dönüşüm şuanda ancak bir noktaya kadar gidecek ve ondan sonra tıkanacaktır. Mevcut yerlerdeki konutların 2 katlı, 3 katlı olan yerlere arsa maliyeti düşürmek adına 12 katlı binaları yapıyoruz. Artık insanların gelir düzeyi yükseldi.”
Yapılan konuşmalar sonrası toplantı soru, cevap şeklinde devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz