Gagiad Cari Açıktaki Azalmayı Değerlendirdi

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, 2012 cari açıktaki azalmayı değerlendirdi.Cari açıktaki azalmanın 2011’in üçüncü...

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, 2012 cari açıktaki azalmayı değerlendirdi.

Cari açıktaki azalmanın 2011’in üçüncü çeyreğinde alınan tedbirler ve sıkı para politikalarının sonucu olduğuna vurgu yapan Özdurak, "Ancak 2012 ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla beraber baktığımız zaman büyümenin ikinci çeyrekte de en büyük destekçisi ihracat rakamlarımızdaki olumlu artışlardan kaynaklanmıştır. İhracatımız 5,7 puan büyümeye katkı sağlarken, iç pazar -2,8 puan büyümeyi düşürücü katkı sağlamıştır. İç pazarda tüketim harcamalarındaki azalma ilk çeyrek olduğu üzere ikinci çeyrekte de devam etmektedir. İç pazarımız bu anlamda çok ciddi sinyal vermektedir. Ekonomi yönetiminin iç talebi canlandırıcı tedbirler alması gerekmektedir. Sıkı para politikalarını biraz gevşetmekte yarar gözükmektedir. Ekonomi soğutma tedbirleri ve cari açık azaltmak önemli fakat, bunun işsizliği körükleyecek hale gelmesi de iyi değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Yıl sonunda hedeflenen yüzde 4 büyüme hedefi ve bu konudaki önerilerini de hatırlatan Özdurak, sözlerine şöyle devam etti:

"Büyüme rakamlarımız, doğumuzda Çin 7,6 batımızda Amerika 1,7 büyürken, AB üye ülkelerinin binde 2 oranında küçülmesi penceresinden baktığımız zaman oldukça pozitiftir. Ancak ilk ve ikinci çeyrek rakamlarımızla büyümeyi devam ettirdiğimiz taktirde; üçüncü çeyrekte biraz daha daralma beklenmektedir, dördüncü çeyrekte tekrar büyüme beklenmektedir. Bu resimle yıl sonu yüzde 4'lük büyüme hedefimizi olağanüstü bir durum olmadıkça yakalamamız zor gözükmektedir. Bu hedefe yaklaşabilmemiz için iç pazardaki daralmayı önleyici tedbirleri Merkez Bankası'nın hayata geçirmesi gerekmektedir. Vergi tedbirleriyle bütçe hedeflerini yakalamak adına yapılacak yeni girişimler iç pazardaki talebi daha da fazla daraltacaktır. Büyüme hedefimize ulaşmamızı sadece dış pazarlara satışlarımızla desteklememiz mümkün gözükmektedir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz