‘Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme’ Konferansı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde (GAİB) düzenlendi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını yapan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdüllkadir Çıkmaz, "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’ kapsamında Ekonomi Bakanlığı tarafından GAİB bünyesinde ‘Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi" kurulduğunu hatırlatarak projenin önemine değindi. Ekonomik rekabet gücünü artırmaya yönelik, yeni ve başarılı bir yöntem olarak benimsenen kümelenme yaklaşımının son yıllarda hızlı bir şekilde yaygınlaştığını ifade eden Çıkmaz, “Bu çalışmalar ile temel olarak KOBİ’ler arası işbirliklerinin artırılması, firmalarda verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanması, firmaların teknolojiye erişimlerinin kolaylaştırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, firmaların uluslararası pazarlara girişi ve bu pazarlarda rekabet edebilirliklerinin artırılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir” dedi.
Kümelenme projesinin faydalı olacağını düşündükleri için ihracatçılara gerekli duyuruları yaparak kısa zamanda 67 firmanın dahil olduğu projeyi hazırlayarak eğitimlere başaldıklarını kaydeden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, bu projenin benzerini halıcılar olarak 20 yıldan bu yana uygulamaya çalıştıklarını söyledi.
Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim her firmamız zaten bir küme gibi çalışmaktaydı. Ancak Bakanlığımız bu işe daha profesyonel olarak bakmış, gerekli sınırlama ve düzenlemelerle projeyi ortaya koymuş. Yalnız şu var ki Bakanlığımız işi çok sıkı tutuyor. Her alanda ince ayrıntılara giriyor. Bu durum ise projenin çok yavaş ilerlemesine neden oluyor. Örnek verecek olursak proje için 2 eleman almamız gerektiğinde maalesef istenilen kriterlerde eleman bulamıyoruz, bulduğumuz taktirde ise ücret elemanı temin etmiyor. Bu durum projenin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Bilindiği gibi her bir proje için ayrı onay alınması gerekiyor, bu durumda yine projenin hızlı ilerlemesini engelliyor. Özetle projenin hızlı ilerleyebilmesi için daha seri davranmalıyız.”
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel’de yaptığı konuşmasında Gaziantepli sanayici ve iş adamlarına övgüyle bahsederek, “Gaziantep, aslında bir başarı hikayesi. İhracat ve diğer illerimiz açısından model şehir çünkü rakamlar bunu gösteriyor. Her zaman Türkiye’nin gösterdiği başarının üstünde bir başarı gösteriyor ve yoluna devam ediyor. Bölgede merkez konumunda olan bir şehir" dedi.
Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi de doğrudan etkilediğini, 2012 yılını başarılı şekilde geride bıraktıklarını ifade eden Şenel, "Yaptığımız çalışmalarda bürokrasiyi azalttık. Kurumlar arası işbirliğine önem verdik" dedi.
Şenel. Dünyada 10 ekonomi arasında yer alacağız, 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılası olacak diyoruz. Bu hedefler ciddi hedefler. Bu hedefler rutin sürdürerekten sağlanacak hedefler değil. Türkiye belli bir başarıyı sağladı, belli bir çıtaya yükseldi, 10 bin doların üzerinde kişisel geliri var. Ama hedeflenen 25 bin dolar çok da kolay bir hedef değil. O zaman topyekun toplum olarak işlerimizi daha farklı ele almamız gerekiyor. Bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Bir makas değiştirmemiz gerekiyor. Daha üst bir yolda yürümemiz gerekiyor. Bunu başarmamız gerekiyor. Buna biz bakanlık olarak yeni grev tanımıyla yatırım, üretim, ihracat, pazarlama ve nihayetinde uluslararası rekabet ve toplumun refahının artırılması hedefiyle birlikte baktığınız zaman toplumun her kesimine görev düşüyor" diye konuştu.
Türkiye’nin yaklaşık 48 bin ihracatçısı bulunduğunu, bugün 2013’ün ilk çeyreğini bitirdiklerini kaydeden Şenel şöyle devam etti:
"56 bin ihracatçımız var. 2009’da 48 bindi. Yaptığımız çalışmada ihracatçılarımızın önemli bir kısmını tek bir pazara ihracat yaptığını görüyoruz. Ve bir yıl yapıp bir yıl yapmama oranı oldukça yüksek. Sürekli ihracat yapan firma sayısı oldukça düşüktü. Artık kurumsal anlamda bir şirkete ihracatçı firma diyebilmemiz için o ihracatçının en azından 5 ülkeye ihracat yapması ve yıllık da 1 milyon dolarlık da ihracat yapması lazım ki biz ona ihracatçı diyelim. Hasbelkader bir pazara mal sattı, bir dahaki sene yapmadı, buna ihracatçı denemez. Bir doları da kazandıran ihracatçı da ülke açısından önemlidir. Bunları küçümsemek anlamında söylemiyorum. Vurgulamak istediğimi şey sürdürülebilirliktir. Bir şeyin süreklilik haline getirebilmek, dönüştürebilmek, esas olan o. Bunun için ne yapmalıyız. Hedef, 5 pazara ihracat yapan ve yıllık 1 milyon doları aşan ihracat yapmayan firmaların sayısını artırmak. Birincisi bu. İkincisi, Türkiye’de üretme kabiliyeti olan her firmayı mutlaka ihracatçı yapabilmek. Çünkü ihracat yapmadığınız taktirde içerideki pazara hitap etme şansınız çok uzun ömürlü değil. Türkiye’nin 2023 hedeflerine erişmek. O standartları sağlamak, kamu kurumlarının tek başına yapacağı çabayla gayretle bu hedeflere ulaşmak imkansız demiyorum ama ona yakın bir şey. Uluslararası rekabet etme kabiliyeti olmadan artık dahili pazarda da pay sahibi olmak mümkün değil. Bunu görmek gerekiyor. Türkiye’nin bir gerçeği, 56 bin ihracatçımız var diyoruz. 56 binin 25 bini, 25 bin 367’si tek bir ülkeye ihracat yapıyor. Ve bunların da ihracatı 11 milyar dolar. 2-5 arası 19 bin firma, 11-20 arası 3 bin 300 civarı ama 21’den yüksek bunlar tam anlamıyla kurumsal ihracatçı dediğimiz firmalar 2202, bu firmalar 56 bin içerisindeki payını dikkate aldığınız zaman yüzde 6’sınıoluşturuyor. Ama ihracatın 80 milyar dolarlık ihracatı bu firmalar yapıyor. Aşağıda potansiyeli görmemiz lazım. Esas potansiyel aşağıda, bu 25 bin firma ve oraya eklenecek yeni firmalar. Bizim hedeflediğimiz kitle bu. Uluslararası rekabetçilik bizim olmazsa olmazımız. Şirketler kar etmediği sürece ayakta kalamazlar. Şirketlerimizin rekabetçi olması lazım. Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşma çok önemli” dedi.
Konferansa, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Daire Başkanı Serkan Valandova, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, Türkiye Kalkınma Bankası İş Ürün ve Planlama Daire Başkanlığı Şube Müdürü Belgin Çevik Ozoğul, Dünya Gazetesinden Taylan Erten, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Salim Kocaer ve çok sayıda ihracatçı firma yetkilisi katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz