Galata Kulesi nasıl yazılır? TDK’ye göre Galata Kulesi’nin doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında önemli bir yere sahip olan konulardan biri de yazım kurallarıdır. Yazım kuralları tam olarak kavranılmadığında ortaya anlamsız cümleler çıkabilmektedir. Dilimizde yaygın olarak imla hatası yapılan birçok sözcük bulunmaktadır. Bu kelimelerden biri Galata Kulesi sözcüğüdür. Kelimelerin doğru yazımını öğrenmenin yöntemlerinden biri sözlük sitelerine giriş yapmaktır. Peki, Galata Kulesi nasıl yazılır, TDK’ye göre Galata Kulesi’nin doğru yazılışı nedir?

Türkçemizi meydana getiren kelimelerin bazıları bitişik, bazıları büyük harfle, bazıları da ayrı ya da küçük harfle yazılmaktadır. Bu durum zaman zaman sözcüklerin yazımında hata yapılmasına neden olabilmektedir. Yazım kuralları bünyesinde birçok farklı kural bulunmaktadır. Bu kurallara uyulmadığında ciddi yazım hataları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Günümüzde pek çok kullanıcı Galata Kulesi sözcüğünü hatalı yazıya aktarmaktadır.

Galata Kulesi nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan güncel Türkçe sözlük kılavuzu sitesinde sözcük aratma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca yine Türk Dil Kurumu bünyesinde ayrı bir sayfa olarak yazım kuralları bölümü de mevcuttur. Bu yazım kuralları bölümünden Galata Kulesi yazımı hususunda en güncel verilere ulaşım sağlanabilmektedir.

Reklam
Reklam

Galata Kulesi, Marmara Bölgesi’nde konumlanan İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan tarihi bir yapıdır. Bu tarihi yapının ismi çoğunlukla imla yanlışı yapılarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bu yapının doğru yazım şeklini öğrenebilmek için TDK sayfası ziyaret edilmektedir. Bu bağlamda Galata Kulesi TDK’ye göre her zaman “Galata Kulesi” biçiminde baş harfleri büyük yazılması gereken bir yapı ismidir.

TDK’ye göre Galata Kulesi’nin doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin hatalı olarak yazılmasındaki temel sebeplerden bir tanesi okunuş biçimidir. Sözcüklerin telaffuz şekilleri ile yazım stilleri birbirinden farklı olabilmektedir. Bunu ayırt edebilmek için genellikle sözlük siteleri incelenmektedir. Bu noktada en doğru bilgileri sunan kaynakların başında Türk Dil Kurumunun sözlük sayfası gelir.

Dilimizde pek çok kullanıcı tarafından yazım hatası yapılarak kullanılan sözcüklerden biri Galata Kulesi kelimesidir. Bu sözlük genellikle “galata kulesi” şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak TDK bünyesinde yer alan bilgilere göre kule, saray, köprü ve benzeri yapı adlarını meydana getiren sözcüklerin baş harfi her zaman büyük yazılmalıdır. Bu yüzden bu kelime her daim “Galata Kulesi” şeklinde baş harfleri büyük olarak kullanılmalıdır.

Reklam
Reklam

Buna göre Galata Kulesi doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Galata Kulesi (doğru kullanım)
  • galata kulesi (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: