Galataport dosyası ÖİB'ye iade

ANKARA - Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) sekreteryasını yürüten Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), Galataport ihalesine ilişkin YPK'da bekleyen dosyayı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) iade edeceği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, iade kararına ilişkin yazı yazıldı, ancak henüz karar İdare'ye ulaşmadı.

Yetkililer, gelinen noktada konunun tekrar değerlendirilmesi için ÖİB'ye gönderildiğini ifade ediyorlar.

Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına ilişkin imar planındaki değişikliğin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanmasına ilişkin işlemin yürütmesini Ocak ayında durdururken, bu kararın, YPK onay sürecini durduracağı ifade edilmişti.

Reklam
Reklam

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü'nün, Salıpazarı-Karaköy Kruvaziyer Liman Kompleksi (Galataport) ihalesinde teklifler 16 Eylül'de alınırken, en yüksek teklif, 3 milyar 538 milyon avro (4.3 milyar dolar) ile Royal Caribbien ortaklığından gelmişti.

Projenin yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilmesi için yapılan ihalede, ikinci sıradaki Tepe İnşaat 1.4 milyar avro, üçüncü Fiba konsorsiyumu ise 1 milyar 4 milyon avro teklif vermişti.

GALATAPORT'TA BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Galataport ihalesinde Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) bekleyen dosyanın Özelleştirme İdaresi'ne iadesinin ardından sürecin nasıl işleyeceği de netleşmeye başladı.

Özelleştirme İdaresi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dosyanın İdare'ye ulaşmasından sonra burada bir değerlendirme yapılacak ve bu değerlendirme ile birlikte dosya ihaleyi yapan kuruluş olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) gönderilecek.

Yetkililer, bu kararda İdare'nin TDİ'ye "bunu iptal edin ya da etmeyin" şeklinde bir görüşü olmayacağını, sadece yargı kararının ifade edileceğini belirterek, "İhaleyi TDİ yaptı, ihale komisyonu var, yönetim kurulu var, genel müdürü var, 3996 sayılı kanun var, biz (iptal edin, etmeyin diyemeyiz)" ifadesini kullandılar.

Reklam
Reklam

İhale komisyonunun iptal kararı alması durumunda ise bunu ÖİB'ye göndermesi gerekirken, İdare'nin de bu kararı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunacağı ifade ediliyor. İptal kararının ancak Maliye Bakanı'nın onayı ile mümkün olacağının da altı çiziliyor.

Tüm bu prosedürün ardından iptal kararı çıkması durumunda ise ÖİB'nin kendisinin yeni bir ihale yapmasının önü açılmış olacak.