Galatasaray Avrupa'dan men edildi

UEFA, Finansal Fair Play kurallarına uymadığı gerekçesiyle uzun süredir gözlem altında tuttuğu Galatasaray'a 1 yıl ceza verdi.

UEFA'dan Galatasaray'a kara haber geldi. UEFA, Finansal Fair Play kurallarına uymadığı gerekçesiyle Sarı-Kırmızılı kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.

[Galatasaray'dan cezaya ilk yorum: 'Kötü bir sonuç değil'](https://www.mynet.com/galatasaraydan-cezaya-ilk-yorum-kotu-bir-sonuc-degil-93550-myspor)

UEFA'nın kararında Galatasaray'a teselli veren bazı detaylar da vardı. UEFA'dan gelen bilgilendirme yazısında Cim Bom'a verilen cezanın 2 sezon ile süreli olması söz konusu.

2 sezonla sınırlı

Reklam
Reklam

Karara göre, Galatasaray önümüzdeki sezon (2016-2017) ve sonrasındaki 2017-2018 sezonlarında Avrupa Kupaları'na katılım hakkı kazandığı takdirde bu cezasını çekecek. Galatasaray iki sezon boyunca Avrupa'ya katılım hakkı kazanamazsa, cezası otomatik olarak ortadan kalkacak.

[UEFA'dan Galatasaray'a duble ceza](https://www.mynet.com/uefadan-galatasaraya-duble-ceza-93467-myspor)

UEFA 1+1 YIL İSTEMİŞTİ

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ile yönetim kurulu üyelerinden Fatih İşbecer, Ural Aküzüm ve avukat Jean Luis Dupont geçtiğimiz hafta İsviçre'ye giderek UEFA yetkililerine, kulübün mali yapısını düzeltmek için hazırladıkları projeleri anlatmıştı.

UEFA, artı 1 yıl cezayı bir şartla kaldırdı... Eğer Galatasaray Mayıs 2016'da UEFA'nın sınır olarak belirlediği 10 milyon Euro zarar rakamını aşarsa artı 1 yıl maddesi devreye girecek ve ceza 2 yıla çıkacak.

Yani, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in sık sık dile getirdiği ve UEFA'ya verilen savunmada ısrarla üzerinde durduğu, "Zarar değil, tam tersi kar edeceğiz" iddiasının gerçeğe dönüşmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

DURSUN ÖZBEK NE YAPACAK?

Kulislerde böyle bir ceza alınması durumunda Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek’in, olağanüstü seçim kararı alacağı iddia ediliyordu. Şimdi Özbek’in vereceği kararlar merakla bekleniyor.

GALATASARAY CAS'A BAŞVURACAK

UEFA, Finansal Fair Play kurallarına uymadığı gerekçesi ile Galatasaray'a 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi. Sarı kırmızılı kulüp, UEFA'nın bu cezasını CAS'a taşıyacak.

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, geçtiğimiz hafta İsviçre’de UEFA ile görüşme yaptıktan sonraki açıklamasında UEFA’dan ceza gelmesi durumunda CAS’a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) başvuracaklarını açıklamıştı.

İşte o açıklama: “Burada iki etabın olduğunu da dikkatten kaçırmayalım. Çünkü hakimler kurulunun vereceği kararı CAS’a götürme şansımız da var. Onun için burada her iki tarafın burada birbirini çok iyi anladığını, Galatasaray’ın çok iyi bir marka olduğu zaten vurgulandı. Dolayısıyla onların, bütün bu ortaya koyduğumuz düşünceleri, ortaya koyduğumuz delilleri yorumlayacaklarını düşünüyorum. Onların kararını bekleyeceğiz. 1 hafta içinde karar verecekler. Olayı CAS’a taşımak mümkün, inşallah ona gerek kalmaz”

Reklam
Reklam

TÜRK FUTBOLUNA 12 YILLIK MEN CEZASI!

Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıl Avrupa'dan men cezası alan Galatasaray, büyük bir şok yaşıyor! Aslında bu durum Türk futbolu için ne bir ilk ne de son.

Sporx'in haberine göre; Süper Lig’de mücadele eden 7 takımımız sadece 2011 ile 2014 yılları arasında UEFA tarafından toplam 12 yıl (2 yıllık ceza ertelendi) Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı.

Fenerbahçe’nin saha olaylarından aldığı 1 yıllık ve Beşiktaş’ın da finansal fair-playden aldığı 1 yıllık men cezası (1 yılı uygulandı) ertelendi. Kısaca Galatasaray’ın kararının açıklanmasının ardından takımlarımıza şike, FFP ve saha olaylarından dolayı toplam 13 yıllık men cezası çıktı. FIFA’dan gelen eksi puan cezaları, transfer yasağı ve tazminatlar hariç!

İŞTE ALDIĞIMIZ CEZALAR

FENERBAHÇE: 2011
Fenerbahçe şike olayları nedeniyle UEFA tarafından tedbiren kupa dışı bırakılarak Şampiyonlar Ligi’ne alınmadı. 1 yıl men edilmiş oldu.

Reklam
Reklam

FENERBAHÇE: 2013
Fenerbahçe saha olaylarından dolayı UEFA tarafından 1 maç seyircisiz oynama cezasını çarptırıldı.

FENERBAHÇE:2013
Fenerbahçe saha olaylarından dolayı UEFA tarafından 1 maç seyircisiz oynama cezasını çarptırıldı.

FENERBAHÇE: 2013
Fenerbahçe seyircisiz oynanan maçtaki meşale olayı ve son iki yılda saha olaylarındaki kötü sicilinden dolayı UEFA tarafından 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı. Ceza 2 yıl süreyle ertelendi.

FENERBAHÇE: 2013
Fenerbahçe şike olayları nedeniyle UEFA Disiplin Kurulu tarafından 2+1 yıl kupalardan men edildi. UEFA Tahkim kurulu cezayı 2 yıl men olarak onayladı. CAS da Tahkim’in kararını onadı.

BEŞİKTAŞ: 2012
Beşiktaş, UEFA tarafından kulüp lisansa aykırılıktan 2 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı. Cezanın 1 yılı çekildi. 1 yılı ertelendi.

BEŞİKTAŞ: 2013
Beşiktaş şike olayları nedeniyle UEFA tarafından 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi.

ESKİŞEHİRSPOR: 2014
Eskişehirspor, UEFA tarafından şike olaylarına karışmaktan dolayı kupadan men edildi. CAS cezayı onadı.

Reklam
Reklam

SİVASSPOR: 2014
Sivasspor, UEFA tarafından şike olaylarına karışmaktan dolayı Avrupa Kupalarına katılmaktan men edildi. CAS cezayı onadı.

GALATASARAY 2014 – 2016
UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Galatasaray UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı. UEFA, Finansal Fair Play ihlalinden dolayı Galatasaray’ın Avrupa’dan 1 yıl men edilmesini de karara bağladı.

TRABZONSPOR: 2014
UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Trabzonspor, UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

BURSASPOR: 2012
Bursaspor, mali kriterlerden dolayı 1 yıl Avrupa kupalarından men edildi. CAS’a yapılan itirazda 1 yıllık men cezası 250 bin euroya çevrildi.

BURSASPOR: 2014
UEFA Kulüp Lisans kriterlerine göre hesaplarında aykırılık tespit edilen Bursaspor UEFA tarafından 200 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

BURSASPOR: 2014
UEFA Disiplin Kurulu mali kriterlerden dolayı Bursaspor’u 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasına çarptırdı. Ekstra 1 yıllık men cezası için de bir aylık süre tanıdı.

Reklam
Reklam

KASIMPAŞA: 2014
UEFA yaptığı inceleme neticesinde Kasımpaşa’ya UEFA Kulüp Lisansı verilmemesini kararlaştırdı. Bu nedenle kupalara gitme hakkı kazanan Kasımpaşa UEFA avrupa Ligi’ne gidemedi.

GAZİANTEPSPOR: 2012
Gaziantepspor, Finansal Fair Play kriterlerine aykırılık gerekçesiyle 1 yıl Avrupa Kupalarından men cezasına çarptırıldı.